Reizdanje popularnog albuma: Beatlesi objavili novi muzički video

Showbiz 17. okt 202212:56 0 komentara
BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Legendarni Beatlesi su objavili novi muzički video za ažuriranu verziju kultne pjesme "Taxman" koja je ujedno i najava reizdanja albuma "Revolver".

Video koji sadrži tekst pjesme prikazan u šarenoj animaciji, prvi je singl Beatlesa s nadolazećeg posebnog izdanja albuma “Revolver”. Riječ je o reizdanju njihovog sedmog studijskog albuma koji je objavljen 1966. godine.

Kako piše magazin Rolling Stone, zvuk albuma sadrži tehnologiju “de-mixinga” koju je razvio zvučni tim Petera Jacksona za dokumentarac Get Back, pod vodstvom Emilea de la Raya iz WingNut Films Productionsa.  Riječ je o tehnologiji kojom se originalno snimljene bubnjeve, ritam gitaru i bas na jednom kanalu, uspjelo razdvojiti i ponovno smiksati na odvojenim kanalima.4

“Revolver” važi za najrevolucionarnije ostvarenje u muzici ‘60.

Album je komercijalno bio veoma uspješan te je dosegnuo broj jedan britanske i američke top liste albuma. “Revolver” se danas smatra jednim od najboljih, najvažnijih i najutjecajnijih albuma rock muzike zbog svoje inovativnosti, avangardnog muzičkog stila, vatrometa novih zvukova i lirskog sadržaja.

No, osim što je otišao korak dalje u kompozitorskom i izvođačkom smislu, “Revolver” je pomjerio granice pristupa mogućnosti studijske tehnologije. Po prvi put su uz miks pult upotrebljene četverokanalne miksete kao i metode kompresije i filtriranja zvuka. Producent George Martin, koji je najzaslužniji za provođenje svih inovacija se poigrao i s “klasičnom” opremom, razmjestivši mikrofone na neočekivana mjesta u studiju Abbey Road, postigavši tako začudne varijacije zvučnog balansa.

Posebno izdanje albuma bit će dostupno u tri formata

Super deluxe, deluxe i standard, formati su u kojima će biti dostupno reizdanje albuma i bit će objavljeno na vinilu, CD-u i digitalno.

Deluxe reizdanje uključuje originalni mono mix, stereo mix, te novi remix Gilesa Martina, sina originalnog producenta Beatlesa, Georgea Martina. Osim zvukovno drugačije tri verzije albuma, sadržavat će i zapise s proba, demo snimke te verzije koje su na kraju otpale s albuma.

Tu je i bonus singlica s novim stereo remixom i originalnim mono zapisom pjesama “Paperback Writer” i “Rain”, uvodna riječ Paula McCartneya, knjiga od sto stranica bogata slikama i važnim informacijama, kao i lični osvrt, odnosno esej bubnjara Rootsa Questlovea.

Sve kolekcije bit će objavljene 28. oktobra, a prednarudžba je dostupna već sada na online trgovini Beatlesa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!