Republika Srpska dobila novu Vladu

Vijesti 21. dec 202222:34 0 komentara
Vlada RS (N1)

Radovan Višković i u naredne četiri godine biće predsjednik Vlade Republike Srpske. Tu odluku podržao je 51 narodni poslanik, protiv ih je bilo 23.

Premijer je u ekspozeu izdvojio pet osnovnih stubova na čijoj će realizaciji instistirati u predstojećem mandatu.

To će biti rad na dodatnom ekonomskom rastu, digitalizaciji, reformi javnih preduzeća, zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti i demografskoj obnovi Republike Srpske. Ovi ciljevi mnoge su podsjetili na one koje je Višković postavio prije četiri godine, kada je prvi put preuzeo mandat premijera Republike Srpske. Opozicionari su sličnost kritikovali, tumačeći da je to priznanje neuspjeha od strane premijera. On im je odgovorio da su ciljevi široki, te da je za njihovo ispunjenje potreban konstantan rad. Sam je u završnoj riječi pred poslanicima rekao da su od svih, samo dva cilja nova.

„Isti ciljevi ostaju i za novu Vladu, samo što su pojačani za nova dva, to je socijalno pravednije i demografski održivo društvo“, rekao je Višković. Ranije tokom dana je napomenuo da će na prvoj sjednici biti formirani radni timovi koje će činiti ministri, a koji će u narednih šest mjeseci morati predložiti izradu socijalne karte, program demografske obnove Republike Srpske, i politiku njenog razvoja do 2030. godine.

Na kraju rasprave o novoj Vladi Višković će osvnuo i na dosadašnje mjere pronatalitetne politike i ocijenio da su u pravu oni koji tvrde „sve nas je manje“. A ostaje zapaženo i interesantno njegovo obrazloženje o malom procentu u natalitetu.

„Male procente u natalitetu imaju bogata društva. Je li mi treba da kažemo kako je RS bogato društvo? Ja to nisam rekao. Ima nešto što se zove sebičnost, što većina nas polazi od sebe, imam dvoje djece, to nije dovoljno ni za prostu reprodukciju. Mogao sam da oblačim, školujem i hranim i petoro i desetoro, ali zašto to nisam uradio?“, upitao je premijer Republike Srpske sam sebe, ali i prisutne poslanike napominjući ih da je za narednu godinu u Budžetu Republike Srpske, za pronatalitetne mjere izdvojeno 75 miliona maraka.

Diskusija Đorđa Vučinića iz Kluba za pravdu i red u Narodnoj skupštini Republike Srpske, tokom posebne sjednice o izboru nove-stare Vlade, izazvala je veliku buru.

Vučinić je kritikovao prijedlog saziva nove Vlade, a ostala je zapažena informacija koju je iznio da je budući ministar za porodicu, omladinu i sport Dado Dogan, kadar SP-a, pravosnažno osuđivan.

Novu Vladu Republike Srpske nije podržao ni PDP. Tokom dana Igor Crnadak u Narodnoj skupštini je rekao kako je Višković mandat za sastav nove Vlade dobio od “lažnog predsjednika Republike Srpske” ponavljajući tvrdenje o krađi izvorne volje.

Na negodovanje opozicije u jednom trenutku reagovao je i predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić.

“Nema ni jednog kritičara u istoriji koji je dobio svoj spomenik ili da je bio istorijsko mjerilo. Spomenici se grade onima koji su nešto uradili, koji su pravili, bolnice, puteve i institucije, a narod odlučuje ko će biti kritičar, a ko stvaralac. Realni problemi postoje, ali se retorika mora svesti na pristojan nivo”, poručio je poslanicima.

U novoj Vladi 11 je novih imena u odnosu na prethodni saziv, iako su među tim „novim“ imenima mnogi veterani u političkom životu.

Kabinet na čijem će čelu biti Radovan Višković činiće:

Zora Vidović (SNSD) – ministar finansija

Siniša Karan (SNSD) – ministar unutrašnjih poslova

Dragoslav Kabić (SNSD) – ministar rada i boračko-invalidske zaštite

Savo Minić (SNSD) – ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Željko Budimir (SNSD) – ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo

Bojan Vipotnik (US) – ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju

Petar Đokić (SP) – ministar energetike i rudarstva

Nedeljko Čubrilović (DEMOS) – ministar saobraćaja i veza

Ministarstvo privrede i preduzetništva – Vojin Mitrović (SNSD) – ministar privrede i preduzetništva

Miloš Bukejlović (SNSD) – ministar pravde

Željka Stojičić (SNSD) – ministar prosvjete i kulture

Alen Šeranić (SNSD) – ministar zdravlja i socijalne zaštite

Zlatan Klokić (SNSD) – ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju

Senka Јujić (NPS) – ministar uprave i lokalne samouprave

Sevlid Hurtić (BH Zeleni) – ministar trgovine i turizma

Dado Dogan (SP) – ministar za porodicu, omladinu i sport

Najstariji među ministrima je Nedeljko Čubrilović (1953.) koji će naredne godine obilježiti 70. rođendan. Nakon kratke pauze u kojoj je vršio funkciju predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske ponovo se vraća u Vladu na resor koji je i napustio – saobraćaj i veze.

Najmlađi u novom sazivu biće Miloš Bukejlović (1989.), budući ministar pravde, kadar SNSD-a široj javnosti poznat po tome što je protiv njega Transparency international Bosne i Hercegovine podnio prijavu zbog sukonba interesa. U jednom trenutku obavljao je posao odbornika, člana dva nadzorna odbora, direktora, sekretara stranke i predsjednika kluba koji se finansira iz budžeta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!