Reuters: Otvaranje pristupnih pregovora za BiH predstavlja “veći izazov”, članice EU podijeljene

Vijesti 08. nov 202314:52 0 komentara
Reuters/Yves Herman

Najviši zvaničnici Evropske unije preporučili su u srijedu da Ukrajina i Moldavija budu pozvane da započne pregovore o članstvu čim ispuni konačne uslove, a očekuje se da će lideri EU odlučiti da li da prihvate preporuku Komisije na samitu u decembru. Komisija je saopćila da bi EU također trebala započeti pregovore o članstvu sa Bosnom i Hercegovinom "kada se postigne neophodan stepen usklađenosti sa kriterijima za članstvo", što se, kako navodi Reuters, smatra “većim izazovom”, jer su zemlje EU podijeljene oko tog pitanja.

Kako navodi Reuters, Austrija, Mađarska, Slovenija i Hrvatska zalažu se za približavanje BiH bloku, ali Holandija vodi grupu zemalja koje kritički gledaju na to, ističući ono što vide kao “demokratsko nazadovanje” u zemlji.

Ruska invazija na Ukrajinu vratila je proširenje na vrh političke agende EU jer je geopolitičko rivalstvo između Moskve i Zapada uzelo maha”, navodi se.

Podsjetimo, Evropska komisija objavila je danas izvještaj o napretku u ispunjavanju preuzetih obaveza na evropskom putu Bosne i Hercegovine.

“BiH je poduzela cijeli niz koraka, brzo fomiranje Vijeća ministara u januaru 2023. godine, zatim predanost svih političkih stranaka cilju, a to je pristupanje EU i to je dovelo do napretka. Isto tako, primjećujemo da je entitet Republika Srpska donio niz protivustavnih zakona. Komisija će preporučiti pristupanje pregovorima kada se postigne usklađenost sa kriterijima. Komisija će izvijestiti o napretku u martu 2024. godine”, kazala je Ursula von der Leyen.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!