“Revizija historije na mala vrata i politički prostakluk”: Srbijanski analitičari o izmjenama u Srebrenici

Vijesti 05. jun 202417:39 0 komentara
N1

"U pitanju je falsifikovanje prošlosti", kažu sagovornici lista Danas ocijenjujući promjene naziva trgova i ulica u Srebrenici.

Skupština opštine Srebrenica je 15. aprila donijela odluku o promjeni naziva ulica u ovoj opštini i selu Skelani, također u srebreničkoj opštini.

U nedjelju, 2. juna, ta je odluka i realizovana i postavljene su table s novim nazivima ulica.

Tako Ulica Maršala Tita sada nosi naziv Ulica Republike Srpske, a Trg Mihajla Bjelakovića, imenovan po partizanskom heroju koji je poginuo u borbi protiv ustaša 1944. u ovom gradu, Trg Republike Srpske.

Gradski park Srebrenica preimenovan je u Park majora Koste Todorovića (pripadnik Zlatiborskog dobrovoljačkog odreda tokom I Svjetskog rata, ubijen u Srebrenici 1914), a Ulicu Reufa Selmanagića Crnog u Dubrovačka ulica, kao i mnoge druge.

U izboru novih imena nisu učestvovali predstavnici bošnjačkog naroda, a u skupštini koja je nadležna za davanje naziva ulica, trgova i dijelova naseljenih mjesta većinu imaju politički predstavnici Srba.

Većina naziva ulica u Srebrenici bila je na snazi do 1996. godine.

Tada je odlukom lokalne vlasti koju su činili odbornici srpske nacionalnosti, promijenila sve nazive. Šest godina kasnije, vraćeni su stari nazivi ulica odlukom nove skupštinske većine, pisao je ranije DW.

Krajem prošle nedjelje načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić izjavio je da se unutar opštinskih i stranačkih tijela vode pregovori o pokretanju inicijative za promjenu naziva Srebrenice.

Popov: Revizija historije

Prema mišljenju direktora Centra za regionalizam Aleksandra Popova koji je govorio za list Danas, ovo je jedan primjer revizije historije.

“Oni samo slijede primjer Beograda koji je to još ranije uradio. U Beogradu su čak i oslobodiocima Beograda uzeli ulice, pa je morao doći Vladimir Putin, kad je bila jedna godišnjica oslobođenja Beograda, da ih upozori da je to nedozvoljivo”, kaže Popov i podsjeća da se radilo o ruskim generalima koji su učestvovali u oslobađanju Beograda.

Čini mi se, kaže Popov, da je Koča Popović dobio svoju ulicu, ali mislim da je tada Zagrebačka ulica platila ceh.

“Mora se poništiti sve što je vezano za pobjedioce u Drugom svjetskom ratu, što je vezano za režim koji je prethodio ovim režimima, i koji je izvojevao pobjedu u Drugom svjetskom ratu. Isto tako, treba „osloboditi“ Srebrenicu od svih onih koji ne nose srpska imena. To je već uobičajeni manir. Mislim da je to jedna vrsta političkog prostakluka i primitivizma, koji, nažalost, na ovim prostorima ne oskudijeva”, naglašava Popov za Danas.

Kako dodaje, kroz imena ulica piše se nova historija.

“Titova ulica je bilo gdje opstala. Samo u nekim gradovima u BiH, možda i kod nas u nekim mjestima. Međutim, činjenica je da kroz tu reviziju historije, dobijaju na značaju ljudi koji, ne samo da ne zaslužuju da imaju svoju ulicu, već ne zaslužuju da budu tretirani na bilo koji osim na negativan način”, naglašava Popov.

Prema njegovim riječima, u pitanju je jedna primitivistička manifestacija, i nažalost, samo trend koji se nastavlja.

“Nisu ni Srebrenica ni Beograd izuzetak. Samo čekam kada će ulica ponijeti ime Ratka Mladića. Eto, bilo je 2007. godine preljepljivanja Bulevara Zorana Đinđića sa tablom Bulevara Ratka Mladića. Na jedna mala vrata se uvodi revizija historije. Vidimo da se to dešava i kroz udžbenike. Budući naraštaji će, gledajući imena ulica i učeći iz takvih udžbenika, imati potpuno lažnu sliku o tome šta se dešavalo”, kaže Popov.

Kako ističe, nevolja je u tome što se time mlade generacije bivaju zadojene otporom ili mržnjom prema onima koji su drugačiji.

“I veličanjem onih koji su doprinijeli da balkanska nevolja bude onoliko dramatična kako je to bilo devedesetih, a čije posljedice mi sada trpimo. Neko očito želi da podgrije atmosferu da nam se te stvari ponove. Ako su mlade generacije zadojene mržnjom prema drugima onda je tu posijano sjeme zla”, ukazuje Popov.

Bešlin: Srebrenica sinonim za najteži zločin

Milivoj Bešlin, historičar, za Danas kaže da akt o promjeni imena ulica u Srebrenici i najava entiteskog vrha o promjeni imena grada je očita najava falsifikovanja prošlosti i brisanja iz pamćenja zbog nečiste savjesti.

“Srebrenica je postala sinonim za najteži ratni zločin – zločin genocida koji je tamo učinjen na kraju 20. vijeka. Počinile su ga one strukture i nacionalisitčka ideologija koji do danas nisu poraženi. Odavno sam napisao da će Srebrenica ući u temelje identiteta, makar kroz negiranje i kontrastiranje. Ove promjene imena ulica i potencijalno i samog grada je pokušaj da se nepokopana prošlost zakopa, da bi se kreatori i ideologija genocida oslobodili historijske odgovornosti za nešto što je sada već planetarna kultura sjećanja“, kaže Bešlin.

On dodaje da je dobra vijest da u tome neće uspjeti.

“Kao što neće uspjeti u tome da jugoslovenskog predsjednika Tita izbrišu iz historije i iz kolektivnog pamćenja, služeći se falsifikatorskim metodama historijskog revizionizma. Što ga nacionalisti i neofašisti više brišu iz pamćenja, on je sve prisutniji. Jednako tako, što više ulica ponese ime manjeg bh entiteta, zbog temelja na kojima je nastao i načina na koji ga njegovi čelnici danas vode, njega će biti sve manje”, stava je Bešlin.

Popov: Schmidt će koristiti svoja ovlašćenja

Pored promjena imena naziva ulica i trgova pokrenuta je i inicijativa o promjeni imena opštine Srebrenica, zbog nedavno donesene Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Ujedninjenim nacijama (UN).

Popov ne vjeruje da će tako nešto biti realizivano.

“Mislim da će u pokušaju promjene samog naziva opštine Srebrenica biti onemogućeni i da će tu reagovati visoki predstavnik Christian Schmidt. Mislim da će primjeniti svoja ovlašćenja“, kaže Popov.

On podsjeća da je i ranije bilo pokušaja da, recimo, Foča postane Srbinje ili da Istočno Sarajevo bude Srpsko Sarajevo.

“Međutim, sve je to spriječio visoki predstavnik. Ako se to ipak ne desi, bio bi to još jedan korak dalje, u cijeloj ovoj ružnoj priči“, zaključuje Popov.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

BONUS VIDEO

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!