Rijeke u BiH opasne po ljude, ali i ribe: “Krivaja zagađena olovom, Trstionica u Varešu živom – sve zbog profita”

Akademik Muriz Spahić za N1 je govorio o tome kakvu vodu pijemo, ima li vode dovoljno, dolazi li na adekvatan način do potrošača? Također je objasnio i zašto presušuju naši izvori i rijeke. Ukazao je da se u ekonomske svrhe uništavaju rijeke poput situacije u Varešu gdje tamošnja rijeka više nije upotrebljiva.

U Sarajevu i u drugim mjestima zbog suše je došlo do problema u opskrbi s vodom i kako se taj problem može riješiti.

“Sve ove vode koje su čiste vode, površinske vode one se mogu akumulirati i one se mgou koristiti u sušnom razdoblju godine, sušnom periodu. Vodozaštitne zone se moraju održavati i ne smiju pretvarati u građevinsko zemljište. Vodozaštite zone se ne smiju smanjivati bez istražnih radova te se pretvarati u turističke svrhe kao što je to urađeno sa Babinom dolom”, naveo je.

Sada su nam sve oči, ističe, uperene u nebo.

“Ovo što nam se dešava zavisi od pogleda u nebo, hoće li nam iduće godine biti sušna godina ili kišna godina, a sve zavisi od klimatskih fluktroacija koje su učestale”, kazao je.

Koliko je važno da imamo šume, zelene površine ukazao je egzaktnim pokazateljima.

“Jedan hektar, u jednom danu za vrijeme normalnog sunčevog ili toplog vremena produkuje oko 47 hiljada vodene pare”, istakao je.

Dok svi pričaju kako smo bogati vodom, Spahić poentira da je problem sa kvalitetom vode.

“Da bi se Miljacka očistila njoj bi trebalo uvesti rijeku Neretvu na profilu Žitomislića pa da se ona očisti do nivoa da se može sama prečistiti da bude totalno čista”, naveo je.

A zbog profita, objašnjava, vodeni tokovi se uništavaju.

“Sad su oni tako zagađeni da ne možete ni ribu jesti iz te vode, ne bi smjeli jer imamo prisustvo teških elemenata. Oglušili su se što tamo rijeka Krivaja sa 100 kilometara dužine teče kao zagađena zbog rudnika olova. Ima Trstionicu koju ste mogli piti, a sada u Trstionici u koju se ulijeva potok koji zovu Vrući potok koji drenira rudnik Rupice u Varešu koji u jalovini imaju prisustvo žive i sada je to kontaminirano i tu vodu ne možete nikako upotrebljavati”, naglasio je Spahić.

Struka se mora konsultirati, što, kako kaže, sada nije slučaj.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare