Ročište za određivanje pritvora Skaki: “Da je mislio bježati, ostao bi u Kataru”

Vijesti 25. maj 202319:19 0 komentara
N1

U Općinskom sudu u Sarajevu danas je održano ročište o određivanju pritvora bivšem gradonačelniku Sarajeva Abdulahu Skaki. Kako javlja reporterka N1 koja je pratila ročište, rok za donošenje konačne odluke o pritvoru je sutra do 12 sati.

Skaka ima mogućnost bjekstva u Katar gdje su mu supruga i djeca, ali i sestra koja tamo stanuje, jedan je od ključnih argumenata Tužilaštva KS pri zahtjevu da mu se odredi jednomjesečni pritvor.

Iako mu je oduzet diplomatski pasoš, osumnjičeni se ima mogućnost kretati nesmetano uz pomoć kopija akreditiva. Ima članove porodice u Kataru koji imaju imovinu, ali i u Turskoj. Katar i Turska nekooperativni su sa BiH. Sa Katarom ne postoji sporazum o saradnji, a iz Turske skoro da je nemoguće izdejstvovati izručenje“, rekao je postupajući tužilac, podsjećajući na primjer Sakiba Mahmuljina koji je osuđeni ratni zločinac.

Kao drugi razlog Tužilac navodi i mogućnost uticaja na svjedoke, a kao argumente navodi iskaze svjedoka koji su svjedočili da su im nakon razgovora sa Skakom dolazili emisari sa kapuljačama na glavi, ali i da im je Skaka lično nudio hiljade KM.

Odbrana Abdulaha Skake na čelu sa Senkom Nožicom odbacila je sve što se Skaki stavlja na teret, ali i argumente koje tužilac navodi uz zahtjev da se Skaki odredi pritvor.

Nožica smatra da je neprimjereno porediti ovaj slučaj sa slučajem Mahmuljin.

Tim odbrane je istakao činjenicu da “Abdulah Skaka da je želio da bježi, ne bi se pojavio u BiH“.

On dolazi u Sarajevo dva puta, a zna ako tamo ostane da mu ne može niko ništa. To što sestra živi u Kataru, to me posebno iritira. Svako od nas i od osumnjičenih ima nekog u inostranstvo. Ne žive žena i djeca u Kataru, oni su otputovali u pratnju ambasadora“, navela je advokatica Abdulaha Skake, Senka Nožica.

Optuženi nema veze sa BiH, ima samo majku, tri sestre i dva brata u BiH. Jedinu kuću i jedini dom, kako mu to nije poveznica“, pitala je Nožica odgovarajući na optužbe tužioca.

Ranije su iz Tužilaštva KS naveli:

Pritvor mu je predložen zbog opasnosti od bjekstva, potom zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke, prikriti dokaze i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela”.

Podsjetimo, pripadnici MUP-a KS u utorak su slobode lišili Skaku zbog sumnje da je počinio više krivičnih djela: Zloupotreba položaja, nesavjestan rad u službi, krivotvorenje službene isprave, davanje dara i drugih oblika koristi.

Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS jučer je u izjavi za medije kazala za šta se sve tereti bivši gradonačelnik Sarajeva.

“Tužilaštvo KS sumnjiči Abdulaha Skaku za krivičnu zloupotrebu položaja i ovlaštenja. Potom, nesavjesan rad u službi, krivotvorenje službene isprave, davanja dara i drugih oblika koristi. Dakle, Abdulah Skaka je pod istragom Tužilaštva KS zbog više krivični radnji tokom mandata gradonačelnika Sarajevo. Između ostalog, tereti se za nezakonito zapošljavanje četiri savjetnika, odnosno nezakonito trošenje novca iz budžeta Grada. Također, tereti se za davanje dara u vezi izbora predsjedavajućeg Gradskog vijeća kako Bogić Bogićević ne bi bio izabran za gradonačelnika Sarajeva. Odnosno kako bi osumnjičeni Skaka izdejstvovao novi mandat na toj poziciji”, kazala je Bavčić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte još

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!