Roditelji evakuiranih dječaka još su u Gazi: Devet osoba koje čekaju evakuaciju u BiH na crvenoj listi

Vijesti 18. dec 202314:20 0 komentara
MAHMUD HAMS / AFP / Profimedia

Ambasador Bosne i Hercegovine u Egiptu Sabit Subašić ulaže diplomatske napore da evakuira sve građane BiH iz ratom zahvaćene Gaze. Od 12 osoba koje su aplicirale za evakuaciju, devet ih je u tzv.“crvenoj grupi“, a to znači da ih je veoma teško evakuirati.

Prije nekoliko dana je u BiH doputovalo dvoje djece, ali, kako je podsjetio, njihovi roditelji su još u Gazi.

– Osim jedne osobe koja se naknadno prijavila, ostali građani su u tzv ‘crvenoj grupi’, oznaka propisa koje izrađuju vlade Izraela i Egipta, i teško ih je evakuirati.  Od 12 osoba koje smo dopunski kandidirali za evakuaciju, devet ih je u „crvenom“, tako da nisu mogli izaći. Postoje određeni razlozi i kriteriji po kojima i dalje ostaju tamo – rekao je Subašić.

Mi svakako, dodao je, nastavljamo da evakuiramo sve državljane Bosne i Hercegovine, one koji su najbliža rodbina, a to su, po odluci Vijeća ministara BiH, roditelji, djeca, bračni supružnici.

– Ministarstvu vanjskih poslova BiH poslali smo dopunjenu listu, to je jedna osoba sa BH pasošem. Kada Ministarstvo verificira zahtjev, proslijeđujemo izraelskoj i egipatskoj strani. To je procedura koja se mora poštovati – istakao je ambasador Subašić.

Imamo slučaj, pojasnio je, da jedan bh. državljanin ima braću i sestre u Gazi i on traži da se oni evakuiraju. Ali, na žalost, po kriterijima koje je uspostavilo Vijeće ministara BiH, oni ne ulaze u kategoriju da budu na spisku za evakuaciju.

Također, specifičan je slučaj jednog državljanina BiH. Njegova žena i djeca su evakuirani i prebačeni u BiH, ali on je u tzv. ‘zelenoj kategoriji“. Može izaći iz Gaze, i počeo je proces evakuacije, ali je zaustavljen na graničnom prijelazu Rafah sa obrazloženjem da se radi o sigurnosnim razlozima.

– Uputio sam puno verbalnih nota Ministarstvu vanjskih poslova Egipta, razgovarao sa visokim diplomatima, ambasadorima, sa pomoćnikom ministra vanjskih poslova Egipta koji je bio vrlo izričit da ta osoba nema uslova da uđe u Egipat – naveo je Subašić.

Naša obaveza, zaključio je, je da nastavimo sa procesom evakuacije svih građana BiH. Iako je to teško zbog niza okolnosti, nastojat će svim diplomatskim sredstvima da evakuacija građana BiH iz Gaze bude uspješna.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!