Roditelji ubijene djece Sarajeva: Pamtiti Mladića kao najgoreg kriminalca regije

Vijesti 08. jun 202110:14 > 10:45 0 komentara
REUTERS/Dado Ruvic

Na dan kada se iščekuje izricanje presude Ratku Mladiću pred UN-ovim tribunalom za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, gdje je prvostepeno osuđen na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici, ratne zločine i zločin protiv čovječnosti, preživjeli građani 43-mjesečne opsade Sarajeva se nadaju da će pravda biti zadovoljena.

Mladić je pred Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju 2017. godine između ostalog osuđen i za teroriziranje civila Sarajeva tokom opsade grada koja je trajala 43 mjeseca, što je najduža opsada jednog glavnog grada ikad zabilježena u svijetu.

“Završetak svih nesreća”

Smatram da presuda ne treba biti izmijenjena jer ona predstavlja završetak svih nesreća koje su iza nas”, kaže za Reuters Zdravka Gvožđar, majka dječaka kojeg je granata sa srpskih položaja ubila kao devetogodišnjaka.

Neko mora platiti za svu djecu koja su ubijena ovdje”, dodaje Gvožđar, stojeći ispred spomenika ubijenoj djeci Sarajeva u centru grada.

Reuters dalje podsjeća kako su snage bosanskih Srba potpomognute Jugoslavenskom narodnom armijom ubile oko 11.000 osoba granatiranjem i snajperskom vatrom s okolnih brda tokom borbi u periodu između 1992. i 1995. godine.

“Najgori kriminalac u historiji regije”

Fikret Grabovica, otac jedanaestogodišnje djevojčice koja je ubijena u granatiranju Sarajeva, ističe kako Mladić treba biti upamćen kao “najgori kriminalac u historiji regije”. Razočaran je jer neki Mladića promoviraju kao nacionalnog heroja, pa čak i mladi koji su rođeni nakon završetka rata.

Murali posvećeni bivšem generalu pojavili su se u gradovima širom entiteta Republika Srpska.

Reuters pojašnjava kako mnogi Srbi smatraju Mladića herojem i braniteljem, a za haški sud kažu da je pristrasan.

Proteklog vikenda predsjedavajući član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik nekoliko dana pred izricanje presude kazao je kako je Mladić “vojnik a ne zločinac”.

“Odluka neće promijeniti mnogo”

Konačna sudska odluka neće promijeniti mnogo u percepcijama, smatraju preživjeli.

Presuda o njemu neće pomoći u mijenjanju suprotnih percepcija o onome što se dogodilo tokom rata“, smatra Mela Softić, koja je djetinjstvo provela u opkoljenom Sarajevu.

Dvadeset pet godina kasnije, osjećam kao da rat nije gotov”, kazala je za Reuters.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!