Romi iz Varde na svoj najveći praznik poslali poruku: “Samo da se volimo, da nema više rata, da budemo svi jednaki”

Vijesti 06. maj 202418:52 0 komentara
N1

Romi proslavljaju najznačajniji i najradosniji praznik Đurđevdan, na romskom jeziku Ederlezi. Stoljećima Romi širom svijeta kupanjem u rijeci, a onda uz hranu, muziku i veselje ispraćaju zimu i slave dolazak proljeća. Ekipa N1 obišla je naselje Varda kod Kaknja i zabilježila trenutke slavlja.

Običaji na Đurđevdan

“Volio bi čitav svijet da slavi, ne mora značiti da je Đurđevdan. Samo da se volimo, da nema više rata, da budemo svi jednaki. Toliko od mog srca. Svi da Bog da živjeli onako kako nam je Bog dao, ne mislimo nikome zlo”, rekao je Osman Ramić Zelo.

Romi u Vardi na svoj najveći praznik, Đurđevdan, već godinama imaju iste običaje. Prenose ih od pradjedova s koljena na koljeno. U noći sa petog na šesti maj idu na obližnju rječicu Omahu, toče vodu, kupaju se… Skupljaju biljke, za koje vjeruju da donose sreću, ljepotu i zdravlje. Sređuju kuće da bi ih očistili od loše energije. Ujutro prije buđenja djece kuhaju jaja, a onda ih daju djeci. I uz bogatu trpezu i veselje proslavljaju kraj zime i dolazak sunčanih i lijepih dana.

N1

A o samom značenju biljaka više nam je rekla predsjednica mjesne zajednice Varda.

“Mi radost donesemo sa cvijećem sa žarom, da bi bio zdrav kao žara, da bi bio drijen.. drenovinom kad se udarate da budeš zdrav kao drijen, vrba je jako neka biljka posebna gdje ti koje žene ne mogu rađati, mi udaramo tom vrbovinom, ove godine udaramo vrbom druge trbuhom.. Hoću reći da naše Romkinje su jako pozitivne energijom i jako su plodne i ne treba nama vrbovina, ali eto bez toga ne možemo obilježit naš praznik.. tu ide i jorgovan, žara”, rekla je Zemina Vehabović.

Predrasude u obrazovanju Roma

Zemina je inače i u Romskoj ženskoj mreži. Tu se bori za poboljšanje položaja Romkinja i Roma. Poziva roditelje romske djece da ih što više uključuju u različite aktivnosti, govoreći da u Vardi, za razliku od nekih drugih mjesta, ima napretka. Mnoga djeca idu uz školu i na brojne vannastavne aktivnosti. Međutim još uvijek se susreću sa predrasudama.

“Jako je puno se pokazalo i nasilja i jako puno diskriminacije, pogotovo u javnim ustanovama i u sportskim naravno, gdje jako puno omladine trpi predsrasude. Oko 280 romske djece od prvog do osmog razreda, devetog razreda su u obrazovanju… A što se tiče srednjeg obrazovanja ima oko desetero omladinaca, imamo tri Romkinje koje su na fakultetu”, dodala je.

Vanesa voli matematiku, Ena želi biti prodavačica

N1

Djeca Mensura Sejdića se školuju, Vanesi je najdraži predmet matematika. Ali jedanaestogodišnja Ena Ramić ne ide u školu i želi da bude prodavačica. Danas mnogo mještana Varde radi i zadovoljni su odnosom stanovnika prema njima. Unatoč predsrasudama, na današnji dan samo su željeli da se vesele i svima požele dobro, sreću i zdravlje..

“Svima poželim da nam bude mira, rahatluka, dobre volje za pjesmu i igru… Želim da čestitam svim Romima na Balkanu sretan Đurđevdan”, kazali su.

Đurđevdan se u kršćanstvu obilježava u znak sjećanja na svetog Jurja, odnosno Georgija/Đorđa. U katoličkoj crkvi se slavi kao imendan 23. aprila. Dok se u pravoslavnoj poklapa sa romskim praznikom Ederlezi i slavi se 6. maja. Romima je Ederlezi odnosno Đurđevdan najznačajniji i najradosniji praznik, a istog dana i na slične načine ga obilježavaju svi Romi, bez obzira na vjersko opredjeljenje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!