Ruska ambasada: Potez NSRS logičan rezultat neadekvatnih akcija samog suda

Vijesti 28. jun 202313:53 0 komentara
Anadolija

Ambasada Ruske Federacije oglasila nakon jučerašnje odluke Narodne skupštine Republike Srpske o neprimjenjivanju na njenoj teritoriji mjera Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Navode kako to "predstavlja logičan rezultat neadekvatnih akcija samog suda".

U izjavi iz Ambasade Rusije se ukazuje da bi izlazak iz nastale situacije značio početak rada Parlamentarne skupštine BiH na zakonu o Ustavnom sudu BiH.

“Takva mogućnost se sadrži u samom Ustavu. U tački 1/d/ člana šest direktno se govori o tome da `za imenovanja koja se budu vršila nakon isteka perioda od pet godina od prvih imenovanja Parlamentarna skupština može zakonom predvidjeti drugačiji način izbora troje sudija koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava`”, navodi se u izjavi ruske Ambasade u BiH.

U Ambasadi Rusije smatraju da bi donošenje ovakvog zakona bilo u duhu dijaloga, uzajamnog poštovanja i kompromisa bez spoljnog uticaja, ali i predstavljalo potvrdu zrelosti strana u BiH za formiranje istinski suverene zemlje, koja će obezbijediti povoljne uslove za trenutne i buduće generacije Bošnjaka, Srba, Hrvata kao i svih državljana BiH.

Ambasada SAD: Dodik radi protiv RS, NSRS izvela napad na Dejtonski sporazum

Kada je riječ o radu Ustavnog suda BiH, iz ruske Ambasade su istakli da “ne isključuju spoljni uticaj na njegove članove, sudeći po žurbi u kojoj je bio ukinut član 39 Pravila tog suda”.

“Argumenti o tome da Republika Srpska navodno blokira imenovanje srpskih članova Ustavnog suda se doživljavaju kao neozbiljne, te izmišljene”, rekli su iz Ambasade.

S druge strane, ambasade SAD i Velike Britanije osudile su ovaj potez.

Britanska ambasada o odluci NSRS: To nije mudar potez

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad