Ruski ambasador priča o krvavim sukobima u BiH i pita: Zašto Schmidt sjedi ovdje

Vijesti 15. maj 202417:35 0 komentara
Vasili Nebezna (N1)

Ruski ambasador u Ujedinjenim nacijama Vasili Nebezna kazao je da predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović nema odobrenje ostala dva člana državnog predsjedništva za obraćanje pred Vijećem sigurnosti i da se o tome nije raspravljalo u Predsjedništvu "niti su raspravljali narodi u BiH".

Nebezna tvrdi da se stalno radi protivno ustavnom poretku BiH i da je Predsjedništvo BiH “najviša pozicija koja zahtjeva konsenzus za ključna pitanja”.

“Time se potkopava nadležnost Predsjedništva i interes entiteta, to je teško kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. To može samo dovesti do novog krvavog sukoba. Ovdje se pokušavaju provesti zapadnjačke ideje unutarističke države”, kazao je ruski ambasador.

Nebezna je rekao kako se rukovodstvo entiteta Republika Srpska optužuje za separatističko djelovanje, a da ih “čak neki smatraju genocidnim narodom”, ne navodeći ko su to neki i kada je to rečeno.

“Banja Luka insistira na poštivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i pridržavanju Ustava BiH. Zato treba pažljivo pročitati izvještaj iz Banjaluke kako bi se shvatila kompletna slika”, ocijenio je ambasador Ruske Federacije.

Nebezna je žestoko napao visokog predstavnika Christian Schmidta rekavši da on “stvara nepovjerenje među narodima i poduzima sve da se od BiH napravi kolonijalna zajednica”. Poručio je da Schmidt ne treba sjediti u Vijeću sigurnosti jer “nema podršku konstitutivnih naroda”…

“Najvažnije je da nema ni mandat Vijeća sigurnosti. Zato ne bi treba sjediti ovdje. On diskredituje rad ovog tijela. Schmidt predstavlja sliku na jedan subjektivan način i nadam se da će Vijeće ubro donijeti odluku da se zatvori OHR”, kazao je.

Osvrnuo se i na rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

“Govorimo i o rezoluciji koja je zaobišla Predsjedništvo. Sve ovo je u suprotnosti sa Ustavom BiH i teško kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ovaj nacrt ne uživa povjerenje svih u BiH i to je potvrdila Cvijanović što je dovelo do protesta na ulicama”, kazao je rusko ambasador ocijenivši kako je “provokativni tekst” rezolucije prijetnja Daytonu.

“Zašto su Nijemci advokati ovog nacrta, a oni su počinili genocid dva puta u prošlom vijeku”, zaključio je svoje obraćanje Nebezna.

Zanimljivo je i to da je predstavnik Rusije koristio termin genocid za Srebrenicu, iako partneri njegove zemlje, Milorad Dodik i ostale vladajuće stranke u Republici Srpskoj negiraju genocid.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!