Ruta migranata iz Burundija: Neki iskoriste krijumčare, neki prepješače Drinu

Vijesti 17. okt 202217:24 0 komentara
N1

Ekipa N1 trenutno boravi u Bratuncu - gradiću na Drini koji u posljednje vrijeme bilježi ogroman priliv migranata iz afričkog Burundija, koji potom nastavljaju svoj put dalje, u druge bh. gradove. Svaki dan ih pristiže oko stotinjak, a kako kažu, bježe iz sigurnosnih razloga.

U jutarnjim satima desetine migranata uđe u Bosnu i Hercegovinu, a kako smo već ranije izvijestili – u posljednje vrijeme ih je najviše iz afričke države Burundi.

Reporter N1 je sa njima, ali i pripadnicima Granične policije BiH, razgovarao o turi koju prelaze kako bi stigli u BiH, a potom do krajnjih odredišta koji su im, kažu, zapadne zemlje.

Migranti okupirali stanicu u Bratuncu, otišli iz svojih država radi sigurnosti

“Nakon što uđu u BiH oni odbace svoje pasoše. Mi smo vidjeli i njihove avio-karte, bili su u Beogradu, neki su iz Ruande letjeli do Dohe. Svoje pasoše odbace čim pređu Drinu”, pojasnio je reporter N1 Azur Delić.

Iz Granične policije BiH su za N1 naveli da u pomenutim situacijama dolazi i do krijumčarenju ljudi.

“Koriste, kako krijumčare, tako i sami prelaze preko dijelova Drine koji su sada plitki. U Bratuncu potom kupuju karte uglavnom za Tuzlu ili Istočno Sarajevo. Tu ih je svaki dan oko stotinjak, najviše do sada ih je zabilježeno nešto više od 140”, podaci su sa autobuske stanice u Bratuncu.

Crveni krst Vlasenica je uključen u pružanje prve pomoći migrantima koji pristižu svaki dan. Šef autobuske stanice u Bratuncu ističe da sve protiče bez problema i da do sada nisu zabilježili niti jedan jedini incident.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!