Sa Majkama Srebrenice smo pratili sjednicu: Pogledajte emotivne reakcije nakon glasanja (FOTO)

Vijesti 23. maj 202418:02 0 komentara
F.Z./N1

Majke žrtava genocida u Srebrenici danas su u Potočarima ispratile glasanje na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici koja je usvojena sa 84 glasa.

Fotoreporter N1 je zajedno s Majkama Srebrenice pratio glasanje i objektivom uspio zabilježiti i njihove reakcije nakon što je Rezolucija usvojena.

Suze radosnice i olakšanje nakon glasanja bili su primjetni na njihovim licima s obzirom na to da je ovaj dokument dodatna potvrda da njihovi najmiliji neće biti zaboravljeni. Štaviše, majkama u bolu će se 11. jula koji će predstavljati Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici pridružiti i veliki dio svijeta.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

U današnjem praćenju glasanja, Majkama se pridružio i Franjo Ninić, upravitelj župe Srebrenica.

Podsjetimo, ukupno 171 zemlja, članica UN-a danas je glasalo za Rezoluciju, a osim 84 glasa, 19 država je bilo protiv dok je njih 68 suzdržano.

Većina zemalja članica UN-a odlučila je da se 11. juli svake godine obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici. Rezolucijom o genocidu u Srebrenici 11. juli je odobren na isti način na koji je 27. januar određen za Dan sjećanja na holokaust, a 7. april kao Međunarodni dan razmišljanja o genocidu nad Tutsima 1994. u Ruandi.

Podsjetimo, glasanju je prethodila rasprava zemalja članica koje su objašnjavale svoje stavove u zavisnosti od toga da li su bile za, suzdržane ili protiv.

Nacrt rezolucije su prvi put službeno predstavile Njemačka i Ruanda 18. aprila u zgradi UN-a u New Yorku.

Ove dvije zemlje, koje su inicirale Rezoluciju, najveći su sponzori njenog usvajanja, a do zaključenja teksta nacrt rezolucije o Srebrenici kosponzoriralo je 39 država.

Finalni tekst rezolucije možete pročitati OVDJE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!