SAD pozvale Sarajevo i Banja Luku da slijede primjer Mostara

Vijesti 14. jul 202214:57 > 14:59 1 komentar
N1

Nakon što su gradske vlasti u Mostaru i službeno promijenile sporne nazive nekoliko ulica u gradu, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini pozvala je i druge bh. gradove, prvenstveno Sarajevo i Banja Luku, da slijede ovaj primjer.

Sjedinjene Države pozdravljaju odluku Gradskog vijeća Mostara da preimenuje šest gradskih ulica. Ova promjena unapređuje međunarodni imidž i ugled Mostara, koji je bio ukaljan nazivima ulica koji su slavili pojedince nedostojne bilo čije hvale, a koji su bili u suprotnosti s modernim, otvorenim i prosperitetnim Mostarom kakvog njegovi stanovnici zaslužuju i koji sadašnje vodstvo grada želi izgraditi. Za neke se novo rješenje neće smatrati idealnim ili savršenim, ali savršenstvo nije cilj; cilj su tolerancija, konsenzus i uključivost”, navodi se u saopštenju ambasade.

SAD su pozdravile vodstvo gradonačelnika Marija Kordića i predsjedavajućeg Gradskog vijeća Salema Marića koji su, kako se navodi, zajedno radili na pronalaženju kompromisa i stavljanju općeg dobra ispred uskih, nacionalističkih političkih interesa.

Njihovo liderstvo i spremnost na kompromis znak su snage i oni bi trebali poslužiti kao primjer svim političkim liderima u Bosni i Hercegovini, na svim razinama vlasti. Sjedinjene Države su ponosno uz čelnike koji pokazuju političku hrabrost da rade zajedno kako bi ostvarili značajna postignuća za svoje birače”, ističe se u saopštenju.

Nakon 27 godina: Ulice u Mostaru nazvane po ustaškim ideolozima mijenjaju nazive

Iz ambasade su također čestitali članovima Gradskog vijrća koji su podržali odluku o promjeni naziva ulica, pozivajući gradonačelnika, Gradsko vijeće i predsjedavajućeg da zauzmu “isti pragmatičan stav i po drugim pitanjima s kojima se suočavaju građani Mostara.

Za kraj su iz ambasade poslali poruku drugim lokalnim zajednicama u BiH.

Vodstvo gradonačelnika Kordića i predsjedavajućeg Marića, kao i odluka Gradskog vijeća Mostara, služe kao snažan primjer da je moguće osloboditi se prošlosti i raditi na pomirenju. Vrijeme je da i drugi gradovi u Bosni i Hercegovini, posebno Sarajevo i Banja Luka, slijede Mostar i promijene nazive ulica u svojim sredinama koje nose nečasna imena”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare