Salihović: Bili smo pod pritiskom da formiramo vlast u Srebrenici

Vijesti 15. apr 202109:27 0 komentara
Sjednica Skupštine optšine Srebrenica
SRNA

Odbornici koalicije "Moja adresa: Srebrenica" sjeli su u skupštinske klupe i odlučili se kroz ovu instituciju boriti za prava Bošnjaka iz Srebrenice. Kako je za N1 rekao Zulfo Salihović, predsjednik Kluba odbornika koalicije "Moja adresa: Srebrenica", "bili su pod pritiskom da formiraju vlast".

Istakao je kako je od početka govorio da bojkot izbora ne doprinosi ničemu i da će samo pogoršati situaciju, ali nije imao razumijevanje ostalih iz koalicije.

“Pretpostavio sam da će nas viši nivoi stranaka kojima pripadamo, javnost i pogotovo međunarodne organizacije na čelu s OHR-om i Ambasadom SAD-a, natjerati da se demokratski borimo kroz institucije. Ne na ulici, ne putem medija. I to se desilo”, kazao je Salihović.

Iscrpili pravna sredstva

Podsjetio je kako su iscrpili sva pravna sredstva u borbi da dokažu da su “Bošnjaci bili uskraćeni za izborno pravo kada je u pitanju glasanje u dijaspori iloi u odsustvu u FBiH”. Ponovio je kako su CIK, sudsko vijeće i Ustavni sud odbili njihove apelacije i utvrdili da su izbori bili legalni.

“Izubili smo četiri mandata koja smo dobili na izborima 15. novembra. Sa šest odbornika nismo mogli očekivati udio vlasti kao što bi imali sa 9-10 odbornika jer se pozicije dijele na osnovu osvojenih mandata. Srpske stranke su osvojile 15 mandata. Nakon pritiska javnosti i građana Srebrenice koji ovdje žive s porodicama i traže podršku, bili smo pod pritiskom da se formira vlast. Pogotovo pod pritiskom međunarodnih organizacija. Kazali su nam da potpišemo sporazum, uđemo u vlast i ako budemo tada imali probleme da će nam pomoći”, rekao je Salihović.

Zadovoljni brojem pozicija

Pregovori su vođeni tokom prošle sedmice. Rezultirali su koalicionim sporazumom koji je N1 ranije objavio. Ćamil Duraković izabran je za predsjedavajućeg Skupštine, a Hamdija Fejzić za zamjenika načelnika Opštine Srebrenica. Dva Bošnjaka su imenovana u odjeljenja Opštine.

“Dobili smo solidan broj pozicija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti Srebrenice. Nisu nam po izbornom rezultatu morali dati ove pozicije. I oni su imali probleme između svojih stranaka koje su osvojile mandate. Bilo je teško izbalansirati. Dobili smo više pozicija nego što smo mi davali Srbima kada su Bošnjaci imali svog načelnika. Da nismo ušli u vlast, nebi mogli utjecati na trošenje iz opštinskog budžeta koji naviše pune Bošnjaci”, rekao je Salihović.

Kaže kako ga ohrabruje to što su predsjednici SDA i SNSD-a rekli da će podržati ovaj sporazum na nivou entiteta i Vijeća ministara BiH. Također, obećali su im osigurati dodatna finansijska sredstva za ekonomski razvoj Srebrenice.

“Naša sudbina je da moramo sarađivati sa Srbima. Srebrenica je velika kolotečina i moramo naučiti plivati u njoj u interesu svih građana, prije svega Bošnjaka”, zaključio je Salihović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!