Salkić: Entitet može koristiti imovinu kada to bude uređeno državnim zakonom

Vijesti 28. dec 202209:49 3 komentara
N1

Jučer i danas održava se 5. posebna sjednica NSRS. U jučerašnjem dijelu zasjedanja usvojen je set zakona o povećanju plata u javnom sektoru Republike Srpske, dok bi se danas trebalo raspravljati o Zakonu o nepokretnoj imovini kojeg je Ustavni sud proglasio neustavnim. Tim povodom gost Novog dana bio je Ramiz Salkić, poslanik SDA u NSRS.

Salkić je na početku kazao da su odluke Ustavnog suda obevezujuće i konačne za sve nas.

Sa pozicije prava i Ustava BiH, odluke Ustavnog suda su obavezujuće i konačne za sve nas. Država treba da uredi šta i kako sa državnom imovinom u BiH, odnosno da PS BiH donese zakon i definiše ovu materiju. Niko drugi u BiH nije nadležan da definiše ovu materiju osim PSBiH, NSRS pokušava uzurpirati to pravo i PSBiH. Također, pokušava se kreirati narativ kako neko nešto oduzima od ovog entiteta i kako oni neće ništa ni s kim dijeliti. Suština je da entitet nema svoju imovinu, država je vlasnik imovine. Entitet kao i gradovi, opštine i kantoni mogu koristiti tu imovinu, ali kada to bude uređeno državnim zakonom“.

Dodaje da nije poenta da li se novo zakonsko rješenje razlikuje od prethodnog, već da se radi o uzurpiranju prava države.

“Ovdje ne treba ulaziti u raspravu o zakonskom rješenju, koliko se razlikuje ili ne od prethodnog. Ovdje se radi o uzurpiranju prava PS BiH da definiše ovo pitanje. Sama struktura zakona je sama po sebi sporna jer se ponavljaju stvari za koje je Ustavni sud odredio da su neustavne”.

Da li su izjave u proteklim danima ustvari najava nove krize i blokada?

Ustavni sud je kazao da je ovo isključiva nadležnost BiH, odnosno PS BiH. Ja se slažem sa odlukom Ustavnog suda. S druge strane ako gledamo ono što govori premijer Višković jasno je da oni neće odustati od svoje politike, a to je da dio suvereniteta države BiH priskrbe entitetu kako bi time ojačali, kako oni kažu, državnost ovog entiteta“, kazao je Salkić.

Salkić ističe da je Višković kazao da će vladajuće strukture nastaviti provoditi svoju politiku prema BiH.

Premijer entiteta je rekao da će oni nastaviti da provode svoju politiku prema državi BiH i generalno politiku koja razdvaja, a ne koja spaja. Vidjet ćemo kako će se ponašati koalicioni partneri SNSD-a, da li će podržavati ovu politiku Milorada Dodika ili će promijeniti svoj kurs prema činjenici da njihova politika nemiješanja i nesuprotstavljanja, evidentno je da neće imati rezultat jer vlast u ovom entitetu neće mariti za ono što razgovara sa svojim partnerima već će provoditi svoju politiku“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare