Samardžiji određen pritvor: Ovo su detalji iz sudnice, tužitelji tvrdili da je planirao nauditi i porodici inspektora MUP-a RS (VIDEO)

Vijesti 14. dec 202315:28 0 komentara
Printscreen

Sud Bosne i Hercegovine odredio je jednomjesečni pritvor Mladenu Samardžiji koji je ranije tokom ove sedmice uhapšen na Jahorini, a bio je karakterisan kao jedan od najtraženijih bjegunaca u Evropi.

Na današnjem ročištu za određivanje pritvora u Sudu Bosne i Hercegovine, Tužilaštvo je, kako se moglo čuti od tužioca Čampare, pritvor tražilo zbog opasnosti od bjekstva, bojazni da će ometati istragu uticajem na svjedoke ili saučesnike, te prikrivanjem dokaza, kao i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

Naveli su kako su Sudu BiH dostavili veći broj dokaza, dok su odbrani, zbog zaštite istrage, u ovoj fazi poslali tek manji dio, te da će ih dostaviti “čim se stvore uslovi”, prenio je RTRS.

Između ostalog, naveli su kako je Samardžija, koji je inače rođen u Sloveniji, iz te zemlje pobjegao 2021. godine kada su mu uhapšene “kolege” zbog trgovine drogom i da je tada došao u BiH te pribavio državljanstvo.

Iako je Slovenija raspisala međunarodnu potjernicu za njim, on nije isporučen. Ranije je već odsluživao zatvorsku kaznu u Sloveniji gdje je imao telefon i Skaj aplikaciju preko koje je prodavao drogu po Evropi.

Kazali su i kako su kolege i Slovenije poslale veliki broj dokaza i operativnih informacija ko je i šta radi Samardžija. Takođe, određeni broj dokaza, dodaju, dostavio je i Evropol te su zatražili otvaranje istražnih radnji.

Pročitajte još:

Tužilac Čampara naveo je i kako Samardžija ima organizovanu kriminalnu grupu u kojoj su osobe od ranije poznate istražnim organima, a koje su u bjekstvu. Navodno, Samardžija je robu nabavljao u Sloveniji te je dovozio u BiH.

Takođe, rečeno je i da postoje transkripti Samardžijinih razgovora te da je preslušana audiokonverzacija u kojoj se čuje da je imao namjeru napasti porodicu inspektora Uprave za organizovani i teški kriminal MUP-a Republike Srpske što ih je, naveli su, posebno zabrinulo.

Naglasili su i kako svjedoci neće svjedočiti iz straha, te da Samardžija raspolaže i enormnim količinama novca.

– Isključivo se bavi prometom opojnih droga na teritoriji Evropske unije, uključujući i BiH. Kada je uhapšen u Istočnom Sarajevu kod njega je pronađeno 50.000 evra – kazao je Čampara, te se kasnije ispravio i rekao da se radi o 80.000 evra.

Dodato je i da mu je prilikom hapšenja pronađeno i pet mobilnih telefona i veća količina novca. Rekao je i kako Samardžija posjeduje “najskuplja vozila u BiH”, a da nema radni odnos i izvor novca.

– Biće mu oduzet i apartman na Јahorini – kazao je tužilac.

Za kraj je istaknuto kako će zasigurno ponoviti krivično djelo neovlaštenog prometa opojnim drogama.

Odbrana je navela kako su upoznati sa prijedlogom te da, s obzirom na to da im nisu dostavljeni dokazi, ne mogu reći “šta je tačno, a šta nije”.

Međutim, Samardžijina advokatica Duška Bogojević navela je kako 90 odsto stvari navedenih u prijedlogu za određivanje pritvora nije tačno.

Branilac nije htjela ulaziti u dio vezan za aplikaciju Skaj, kazavši kako će se o tome naknadno izjašnjavati. Ona u cijelosti spori osnovanu sumnju kao opšti uslov za određivanje pritvora.

– Gdje je ta silna droga o kojoj govori tužilaštvo? Čime se dokazuje da je prijetio inspektorima? – neka su od pitanja Samardžijinog advokata.

Kako je rekla, ukoliko ima dokaza, neće sigurno sjediti na glavnim pretresima, nego bi “trčali” da potpišu sporazum.

Nesporna je, kaže, potjernica iz Slovenije, ali tu nema osnova za određivanje pritvora Samardžiji, jer on iz BiH ne može pobjeći.

Ona je kazala i kako prilikom hapšenja Samardžije na Јahorini “nije pronađena veća količina novca već 1.000 KM”.

Svjesni su, kako je dodala, da će mu biti određen jednomjesečni pritvor i da nemaju silnih prigovora u tom dijelu, ali su zatražili da se nakon toga on pusti uz određene mjere zabrane ili u kućni pritvor do okončanja istrage.

Navela je i kako je dokaz o porijeklu 80.000 KM dostavljen Tužilaštvu. Tužilac je kasnije pojasnio da imaju svjedoka koji tvrdi suprotnom, prenio je Faktor.

U sudnici se obratio i Samardžija.

– Sam sam se prep'o sebe. K'o da nisam ja – kazao je on referišući se na izlaganje Tužilaštva.

Poručio je da nije nikoga ubio, niti je kome dijete dirao govoreći o prijetnjama inspektoru.

Sudija Mirsad Strika poručio je odbrani da sarađuje sa Tužilaštvom, a optuženom je kazao:

– Možda se ne prepoznajete, ali to će se pokazati za nekoliko mjeseci. Ne možemo na jednom ročištu riješiti situaciju.

Samardžiji je danas određen pritvor koji po ovom rješenju može trajati najduže mjesec dana, odnosno do 11.1.2024. godine ili do nove odluke Suda, zbog postojanja posebnih pritvorskih razloga.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!