Samo hrabri progovorili o slučaju Kasumović: Istinu opet morala ogoliti žrtva jer je novcem “kupljena” sloboda

Vijesti 21. sep 202421:42 0 komentara

Zavjet šutnje ili kako je kultura zanijemila pred slučajem seksualnog napastvovanja? Pitanje je i jesu li sve žrtve podjednako važne pred bh. društvom i pravosuđem? Ova teme i pitanja nameću se nakon otkrivanja presude protiv glumca Moamera Kasumovića. Istina, brojne reakcije danas su uslijedile, no stiče se dojam da je to samo od onih najhrabrijih.

Umjesto iza rešetaka nakon plaćenih 36.500 KM, glumac Moamer Kasumović ostao je na slobodi. Nastavio je nakon toga javno nastupati, kako u intervjuima, tako i u humorističnim serijama. Javnost o presudi ništa nije znala. Institucije o ovom slučaju nisu izvijestile građane, dok nakon godinu od presude ostaje dodatno gorak osjećaj. Za to se tek saznalo kada je nakon predstave istupio dječak, sada momak, koji je seksualno zlostavljan.

“To je strašno, nemam komentar da se za takav zločin može otkupiti kazna. Znači, ko god ima novce i ima mogućnosti može sebi kupiti svoj zločin. Je li tako?”, “To je svugdje u svijetu strogo kažnjivo, a kod nas da za novac prođe, to je neoprostivo. Ja kao majka gubim potpuno povjerenje u državi”, “Oni su to zataškali po nekoj liniji – poznata ličnost. Za mnoge javne ličnosti nismo znali šta i kako rade”, mišljenja su građana.

Na predstavi je bila prisutna i Maja Salkić, glumica i direktorica Sarajevskog ratnog teatra. Osim što osjeća bol zbog traume koju je dječak doživio, osuđuje propise trenutnog zakonskog okvira.

“Mi smo naravno šokirani. I tada samom predstavom, a onda još više smo bili potreseni pričom momka koji je osjetio potrebu da pred nama iznese to što je doživio. Zaista mislim da mi kao javnost moramo napraviti pritisak da imamo konkretne akcije, konkretne poteze i odgovore organa zašto se šuti i zašto nemamo jasnije zakonske okvire”, istakla je Maja Salkić, glumica i direktorica Sarajevskog ratnog teatra – SARTR.

Kasumovića je Općinski sud pravosnažno osudio 22. maja prošle godine. U međuvremenu je glumio u nekoliko bh. serija, a nastupao je u predstavama u Crnoj Gori gdje se preselio nakon presude. Scene gdje Kasumović javno nastupa u relaksiranim emisijama, zlostavljanog dječaka nagnale su da progovori. Svih proteklih godina Kasumović je radio sa djecom.

“Mi građani, ovo govorim iz pozicije građana ne nekoga ko je poznavao Kasumovića, mi bismo trebali imati informaciju. Država bi trebala nas i našu djecu štititi, a ne da se ovako prepusti da li će neko biti poznato ili nepoznato lice, i da li ćemo saznati… kao u ovom slučaju da dječak istupi nakon pozorišne predstave i da tako saznamo”, mišljenja je dramaturg Adnan Lugonić.

Zbog toga je Lugonić dodatno zabrinut i pita se: koliko postoji još ovakvih slučajeva? O Registru pedofila priča se nekoliko godina. On će uskoro biti uspostavljen, no i tada će pristup imati samo policija, sud i tužilaštvo. Dok odlučni umjetnici i glumci osuđuju ovaj potez, neki i šute. Na to ukazuju iz Omladinskog Film Festivala.

“U najmanju ruku nam se gadi svaki postupak i sve što se u ovom momentu može vezati za Kasumovića jer je bio angažovan na projektima koji rade sa mladima i bave se temama za mlade kroz razne organizacije, uključujući i naš festival. Frustrira nas što veliki broj produkcija koji su radili sa Kasumovićem šuti”, istakao je Kenan Musić iz Omladinskog Film Festivala.

U međuvremenu Nova TV ukida emitovanje popularne serije “Lud zbunjen normalan”, dok je sada zaustavljen proces produkcije serije “Taxi” u kojoj Kasumović tumači jednu od glavnih uloga.

“Mi smo obustavili montažu i produkciju serije pa ćemo vidjeti šta ćemo raditi sa tom serijom. Neće ići u emitovanje sa njim. Svi smo jednostavno, potpuno zbunjeni”, rekao je režiser Feđa Isović.

Slučaj Kasumović eklatantan je primjer nepravičnosti zakonskih odredbi. Zato su njihove izmjene nužne. O tome će raspravljati i parlamentarci. Dječak koji je doživio traumu za cijeli život, morao je i nakon mukotrpnog sudskog procesa, još jednom ustati i javno progovoriti jer je počinitelj svoj život nastavio normalnim tokom.

Sve informacije o ovom slučaju možete pročitati OVDJE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!