Samo u BiH: Građani u reciklomate bacali kukuruz, opuške, pelene, meso… (FOTO)

Vijesti 29. sep 202316:55 0 komentara
N1

Reciklomati u Sarajevu koji su postavljeni prošle godine, samo su jedan od koraka ka smanjenu zagađenja životne sredine. Iako su naišli na oduševljenje, nekima očito smetaju ili ne žele da ih koriste propisno zbog čega dolazi do kvara na istim. Iz Eko Grada naveli za N1 zbog čega je dolazilo do zastoja u radu - krivi su građani.

Iako je postavljeno uputstvo u kojem se jasno navodi da se u reciklomat mogu ubaciti samo prazne plastične flaše, metalne konzerve i staklene flaše, neki građani imaju potrebu da ubace i druge stvari – smeće.

Pa tako su radnici koji su čistili i popravljali reciklomate našli novine, pare, kokice, kukuruze, grane, a u ranijem periodu i pileći batak, pelene itd.

N1
N1
N1
N1
N1
N1

“Pojedinci koriste reciklomat kao otpadni kontejner te u njega odlažu nepredviđen otpad. Ovakvo rukovanje reciklomatima izaziva njihov zastoj, te trajno ugrožava njihov dalji rad, izaziva dodatni napor ekipa da ih isprazni i ponovo stavi u funkciju, na koncu onemogućava savjesnim korisnicima redovan pristup korištenju reciklomata. Apelujemo na građane da prate softverska uputstva korištenja reciklomata i u njih odlažu isključivo otpad koji je preporučen i na reciklomatima naglašen. Time osiguravamo njihov dugotrajan rad i funkcionalnu upotrebljivost za što su predviđeni i instalirani.  Apelujemo na pojedince da ne otuđuju i ne zloupotrijebljavaju korištenje reciklomata čiji je cilji i svrha čista i zdrava životna sredina za svakog građanina BiH a prije svega za svu našu djecu. Svako otuđenje ili uništavanje je kažnjivo. Iskreno se nadamo da ćemo savjesnije pristupiti korištenju reciklomata, jer njihova svrha je od koristi cijeloj zajednici Bosne i Hercegovine”, naveli su iz Eko Grada.

A kako bi motivirali građane, recikomate daju i određene nagrade. Opširnije pročitajte ovdje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!