SANU o objavi Zvizdića: Groteskna i patološka konstrukcija

Vijesti 20. dec 202110:35 1 komentar
N1

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić objavio je u petak "instrukcije Memoranduma Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU) kojih se pridržava član državnog predsjedništva i lider SNSD-a Milorad Dodik" nakon čega su iz SANU-a objavili saopćenje u kome kažu da se radi o "grotesknoj laži i patološkoj konstrukciji koja nema nikakve osnove u djelovanju SANU".

Izvršni odbor SANU odgovorno izjavljuje da se radi o grotesknoj laži i patološkoj konstrukciji koja nema nikakve osnove u djelovanju SANU, ali je na liniji tvrdnji o postojanju Memoranduma SANU 2, 3… i tako unedogled. Neko o ‘instrukcijama’ sve zna, dok Izvršni odbor SANU ne zna ništa. Vjerovatno stoga što je prosta istina da one jednostavno ne postoje. Šta više, takvih sedam Zvizdićevih ‘instrukcija’ nema ni u tekstu proskribovanog nacrta ‘Memoranduma’ iz 1986. godine“, ističe se u saopćenju SANU-a.

“Kojim snagama je poslije toliko godina potreban novi Protokol Sionskih mudraca ne želimo ni da nagađamo. Stavovi i djelovanje SANU u potpunoj su suprotnosti sa željama onih koji ovakve laži šire. Međutim, gledano upravo kroz odgovarajuće iskustvo SANU, dugo tri i po decenije, bojimo se da preko ovakvih incidenata niko ne smije olako da prelazi”, dodaje se.

Podsjetimo, Zvizdić je naveo kako smatra potrebnim zbog domaće javnosti, a posebno zbog dijela međunarodnih predstavnika koji još uvijek “naivno vjeruju” u Dodikovu pozitivnu promjenu, još jednom ponoviti instrukcije Memoranduma SANU, koje Dodik, od kako je postao član Predsjedništva BiH, “u potpunosti slijedi i od kojih očito neće ili ne smije odstupiti”.

Na OVOM LINKU možete pročitati instrukcije koje je Zvizdić naveo u svojoj objavi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare