“Saradnja samo na papiru”: Slučaj Danke Ilić pokrenuo niz pitanja i u BiH

Vijesti 04. apr 202420:05 0 komentara

Danima je uz srbijanske snage u potragu za Dankom Ilić bila uključena i austrijska policija, ali i Interpol. Za Bosnu i Hercegovinu uz aktueliziranje problema nepostojanja sistema Amber Alert, otvoreno je i pitanje međunarodne saradnje. Na papiru postoji, međutim koliko je stabilna u praksi?

Potragu za preminulom Dankom Ilić trojac iz Hadžića poveo je u krivom smjeru rekavši da se preminula djevojčica za kojom je tada potraga još bila u toku nalazi kod njih. Pripadnici Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova informaciju iz Srbije primili su mailom, nakon toga i telefonom da proces bude ubrzan. Osumnjičeni su locirani i lišeni slobode. Iz FUP-a kažu to je posljednji primjer međudržavne saradnje, koju su obavili otprilike za sat vremena.

Kao da radim sa kolegom iz susjedne kancelarije, a ne iz potpuno druge države.

Osim saradnje sa susjednim državama posredstvom EUROPOL-a i INTERPOL-a ostvarena je saradnja sa državama širom svijeta. U BiH se takva saradnja odvija putem državnog tužilaštva i suda, ali i drugih nadlženih insitucija u kontekstu policijske saradnje.

Posredstvom Europola i Interpola mi sudjelujemo u međuanrodnim akcijama, to je komunikacija.. Ona je mailom, telefonom, kako se dogovori na nivou tužilaštava.

A iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine kažu nam da imaju dobru saradnju sa Europolom, Eurojustom, Uredom Europskog javnog tužioica i drugih. U proteklom periodu učestovali su u više međunarodnih operacija.

U okviru međunarodnih aktivnosti, svake godine se zabilježi nekoliko ekstradicija i izručenja osumnjičenih ili optuženih osoba, koje za razna kaznena djela potražuje Tužiteljstvo BiH. Najčešći problem kod suradnje i izručenja je ako potraživana osoba ima državljanstvo zemlje u kojoj se nalazi, jer većina država u Europi i svijetu ne izručuje svoje državljane, pa se u tom slučaju traže druge mogućnosti za procesuiranje

Poput Tužilaštva i FUP-a iz SIPA-e nam kažu da ostvaruju saradanju sa međunarodnim partnerima u vidu potrage za nestalim ili odbjeglim licima, ali i predmetima u vezi sa Sky i Anom aplikacijama. Stručnjaci kažu, u BiH su propisi dobri, no problemi nastaju u praksi. Pokazao je to nedavni slučaj s kontakt tačkom za EUROPOL.

Po nekakvoj zakonskoj definicji, što se kaže centralna kontakt tačka-država za saradnju sa Interpolom, Select centrom, treba da bude i nacionalna kontakt tačka u saradnji sa EUROPOLOM, ali evo iz nekih političkih i drugih razloga uz određenu prećutnu saglasnost predstavnika međunarodne zajednice EU u BiH nažalost otišlo se u jednom pravcu gdje se već unaprijed znalo da će doživjet probleme, oni su se već pojavili, a mislim da će u budućem periodu eskalirati.

“Moja iskustva kad je saradnja i unutar BiH, ali i regiona i međunarodna jako dobra. To je jedan uhodan sistem”.

Često svjedočimo prepirkama o nadležnostima, međutim, prema iskustvima naših sagovornika kada je konkretan rad u pitanju problema ni u unutrašnjoj ni vanjskoj saradnji nema.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!