Sarajevo će opet biti najzagađeniji grad: Vlasti samo pričaju, građani se zatvaraju u kuće

Vijesti 09. okt 202321:45 0 komentara

Iako je zrak u gradskim područjima Bosne i Hercegovine konstantno zagađen, s početkom grijne sezone slijedi period kada će se mnogo teže disati. Stručnjaci kažu da u posljednjih deset godina ništa značajno nije urađeno na problemu zagađenosti i da je situacija iz godine u godinu sve gora.

Blještalo je sunce danas, ali će mu u narednom periodu sve teže biti da se probija. Dim, smog i magla zavladaće nebom, a težiće i za što više vlasti nad našim plućima i drugim organima. Od onih koji su vlasti na ovim zagađenim prostorima, građani očekuju da nešto preduzmu.

Koliko je u domaćoj politici ekologija važna? Da li je problem zagađenja rješiv? Šta građani mogu očekivati?

“Zagađenje je rješiv problem, ali nerješiv je odnos naših vlasti prema zagađenju, oni se okolišem ne bave. U BiH se oko 200.000 domaćinstava grije na ugalj. Oni tim pećima, tim ugljem, truju sami sebe. Mi nikakvih standarda za peći nemamo. Kod nas možete ložiti bilo šta u bilo čemu i nema nikakvih ograničenja niti kazni. Zagađen zrak ubije,možete se razboliti na stotinu različitih načina, nisu samo organi za disanje u pitanju. Možete dobiti srčani udar, moždani udar”, kazao je Anes Podić, ekološki aktivista.

“Građani mogu očekivati zagađeni zrak i ništa više. U principu, urađeno je sitno, palijativno nešto, ali sistematska rješenja, strategijska, nisiu napravljena. Vlada KS mora imati viziju, da kaže riješićemo to. Onda mora strategiju napraviti, 5, 10 godina treba izdvajati sredstva i rješavati. Suština je, mi moramo izbaciti zagađivače iz Sarajeva – ugalj, riješiti problem saobraćaja. Radi se nešto palijativno na utopljavanju zgrada, sve je to potrebno ali to nije rješenje. Rješenje je u strategiji, novac obezbjediti, i za 10 godina možemo očekivati bitno smanjenje zagađenja zraka u Sarajevu”, kazao je Martin Tais, ekspert za kvalitet zraka i klimatske promjene.

Dok čekamo da strategije dođu na red, čekanje nas sleduje i u redu u Domu zdravlja, i to ne samo na odjeljenju pulmologije.

“Prema podacima SZO, BiH predstavlja zemlju sa najgorim kvalitetom zraka i uticaj zagađenosti nije samo negativan na pluća, respiratorne infekcije i oboljenja. Svaka naša ćelija, svako naše tkivo, svaka naša pora kože je pod uticajem nečistog zraka u negativnom smislu. Veliki procenat smrtnosti, je posljedica upravo tog neočišćenog zraka, i taj broj smrtnosti se mjeri u milionima, a najžalosnije je što su u tim brojkama i djeca. Onečišćen zrak utiče i na fetuse, jer je dokazano da majka koja živi izložena zagađenom zraku, djeca se rađaju sa malom tjelesnom težinom i oslabljenom respiratornom funkcijom”, kazao je Gorana Krstović, specijalista pneumoftiziologije.

Prometna ulica u narednom periodu neće biti dobra lokacija za šetnju. Biće potrebno bježati od vozila, bježati od zraka koji je, kažu, smrtonosan. Nije nas ubio prošle godine, ali kod zagađenja ne važi ona što te ne ubije to te ojača. Jači materijalno će bježati na planine, a oni slabiji će se, kad god budu mogli, zatvarati u četiri zida.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!