Sarajevo: Ceste prohodne, ali ne i trotoari

Vijesti 27. feb 202318:07 1 komentar

Obilne snježne padavine tokom prethodne noći izazvale su mnogo problema jutros. U nekoliko bh. gradova obustavljena je nastava, saobraćaj otežan širom zemlje. Zimska služba u glavnom gradu Bosne i Hercegovine čisti ulice prema prioritetima, a najteže je doći do brdskih dijelova. Iako su glavne saobraćajnice prohodne i bez značajnijih gužvi, pješaci zbog neočišćenih trotoara nemaju izbora osim da hodaju po cesti.

Snijeg u februaru – nimalo čudna pojava, ali mnoge je iznenadila i zatekla nespremne. U Sarajevu snježni pokrivač od 30-tak centimetara, pa je otežano kretanje i automobila i pješaka. Glavne ceste su prohodne, ali trotoari slabo. 77-godišnja Zora Martinović, kaže, ne izlazi bez prijeke potrebe.

“Ja prvi dan danas izlazim, jučer nisam. Pa dobro, ne može bolje ni biti. Šta ćete, veliki je snijeg pao. Niko neće ispred svoje kuće da očisti”, kazala nam je Zora Martinović.

Širom Sarajeva bilježe se oštećenja na stablima, upućen apel građanima (FOTO)

Ipak, ima i onih Sarajlija koji su uzeli lopatu u ruke ne bi li koliko-toliko očistili snijeg. Međutim, dodatno nezadovoljstvo stvara im činjenica da je svake godine situacija ista.

“Teže se hoda, ali evo i mi čistimo ispred svoje radnje”, “Mogu vam reći da su slabo očišćeni trotoari. Nema odgovornosti prema poslu koji obavlja bilo ko”, “Nije on iznenadio, ovo je onaj Sladić najavio da će biti u martu snijeg i to pola metra. Da oni nisu u stanju aerodrom jučer očistiti, onolišni aerodrom. Pa kako bi oni očistili aerodrome koji su po 10 kilometara? Evo ja jedva prešla, htjela onu ženu da prevedem”, “Ništa Boga mi, jedva sam sišla niz Vraca. Jedva”, kazali su nam građani.

Iako se građani teško probijaju kroz snijeg, iz Kantonalnog preduzeća Rad kažu da je stanje zadovoljavajuće. Na terenu je više od 40 vozila, ali ona koja bi trebalo da čiste pješačke zone, oštećena su i radi se na njihovoj popravci.

“Problem prave parkirana vozila u pojedinim dijelovima grada, te velika lomljavina drveća koji padaju na trotoare, gdje smo imali velika oštećenja malih vozila koja čiste pješačke zone. Najgora situacija je u brdskim dijelovima, gdje snijeg prelazi u pojedinim dijelovimaviše od 40 centimetara, težak je, mokar je i padao je tokom cijele noći i to nam je otežavalo posao”, naveo je Fahrudin Čovrk iz zimske službe KJKP Rad.

Možete li naplatiti štetu kada na automobil padne grana?

Iz zimske službe preduzeća Park navode da je zabilježena velika šteta kada je riječ o visokim, starim stablima. Zbog nepostojanja adekvatne mehanizacije, takva drveća nije moguće čistiti.

“Visoka stabla u ovakvim situacijama, kada je snijeg izuzetno težak i mokar, dovode do obrušavanja dijelova, pa čak i cijelih krošnji, u pojedinim situacijama dešavalo se da se cijelo stablo zajedno sa korijenovim sistemom iščupa iz zemlje. Iz tih razloga zamolili smo građane prije svega da vode računa o mjestima gdje se kreću, da to ne budu parkovi, da to ne budu drvoredi sa visokim odraslim starim stablima, i da vode računa o mjestima gdje parkiraju vozila”, navela je Aldijana Hamza, glasnogovornica KJKP Park.

Za razliku od Sarajeva, u drugim opštinama Bosne i Hercegovine zabilježeni su veći problemi, izostanak električne energije, neodvijanje nastave u školama, brojne saobraćajne nezgode. Goražde, Bihać, Velika Kladuša, Tomislavgrad, Kupres, Sokolac samo su neke od pogođenih opština.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare