Sarajevo postaje globalni centar: Doručak u Istanbulu, večera pod zvijezdama Abu Dhabija (VIDEO)

Vijesti 25. maj 202407:18 0 komentara
N1 BiH

Sarajevo se pretvara u pravi globalni centar, povezivanjem sa svijetom putem direktnih letova. Sada možete ujutro uživati u turskom doručku u Istanbulu, a večerati pod zvijezdama u Abu Dhabiju. Za ljubitelje sunca i mora, dostupne su destinacije poput Antalije, Hurghade i Monastira, dok avanturisti mogu istraživati egzotične gradove poput Jeddaha, Kuwaita, Dohe i Riyadha. Zima je savršeno vrijeme za posjetiti Stockholm, Gothenburg ili Kopenhagen, dok ljubitelji kulture mogu istražiti bogatu povijest Atene i Soluna.

“Više turistima, visitorima van Bosne i Hercegovine i nije toliko važna cijena, ne igra presudnu ulogu ta cijena avio karte povratna, više im igra ulogu direktni avio let, što je naše iskustvo sa sajmova, rod šou kampanja svega onoga što mi radimo van Bosne i Hercegovine, da im je jako bitno da imaju direktne letove”, rekao je Haris Fazlagić, direktor Turističke zajednice KS.

U sklopu ljetnog reda letenja, sa sarajevskog aerodroma putnici mogu birati putovanja na 28 europskih i svjetskih destinacija redovnim i čarter letovima. Uprava Međunarodnog aerodroma Sarajevo je donijela odluku kojom su definisane strateške destinacija iz Sarajeva od kojih je do sada uvedeno 14. novih.

“Naravno, cifre su sve na našoj strani za prva četiri mjeseca u maju smo tu, povećanje preko 20%, kako dolazaka tako i noćenja. Nama je jako bitno ovaj dio noćenja jer turistička zajednica Kantona Sarajevo puno snage ulaže u noćenja, to jeste ostanak duže. Imali smo dva noćenja neki prosjek i već smo se približili trećem noćenju što je u ekonomskom i svakom smislu jako bitno”, rekao je Haris Fazlagić, direktor Turističke zajednice KS.

Unatoč činjenici da vize i dalje predstavljaju izazov za mnoge građane Bosne i Hercegovine, napredak u povezivanju Sarajeva s Ujedinjenim Kraljevstvom putem novih direktnih letova otvara nove mogućnosti. Premda je procedura za dobijanje vize prema građanima Bosne i Hercegovine rigorozna, u 2023. godini, Ujedinjeno Kraljevstvo je izdalo oko 3000 viza građanima BiH, što pokazuje stalni interes za putovanja i saradnju između dvije zemlje. Potreba za vizom ne bi trebala biti prepreka za poslovne ljude, turiste i studente, posebno sada kada je putovanje olakšano većim brojem direktnih letova.

“Ono što nas posebno ovdje raduje jeste povećan broj gostiju iz Londona odnosno Velike Britanije, zbog jako velikog broja linija koje su tu. Govorimo o pet linija sedmično koje će biti i povećane u narednu zimu, što je onako poprilično ohrabrujuće za sve nas i to su gosti koji znaju šta žele, vole da putuju, veliki su potrosači također i to sve nas ovdje u turizmu raduje”, rekao je Rijad Špiljak, turistički vodič.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

BONUS VIDEO

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!