Sarajka se posvetila održavanju grobnih mjesta i donosi savjete šta ne saditi

F.Z./N1

Koliko je važno održavanje grobnih mjesta za N1 je objasnila Almedina Ždralović, hortikulturolog koja se, osim uređenja mezarja, odnosno, groblja bavi i njihovom restauracijom. Također, otkrila je šta ne treba saditi na grobljima.

Almedina Ždralović bavi se holtikulturom, uređenjem i restauracijom grobnih mjesta. Iako je kao mala sebe zamišljala u skroz drugom svjetlu, ljubav prema prirodi presudila je da pokrene svoj biznis.

“U porodici je bilo šta trebam posaditi ovdje ili ondje i tako je bilo nekih upita za sadnju cvjetnih kultura na nadgrobne spomenike i nakon  velikog broja tih savjeta bilo je otiđi ti i posadi šta misliš da treba i taj dan se pojavila ljubav i želja prema svemu tome. Kada smo izvršili sadnju šimšira vidjeli smo da je ta okolica mezarja odudarala od tog života koji smo posadili i onda sam ja na svoju ruku odlučila da izvršim restauraciju i kada sam dovela druga da to vidi to su bile suze i sojećaj koji vam ne mogu opisati”, objasnila je Ždralović.

F.Z./N1

Kada je riječ o održavanju, Ždralović pojašnjava da je bitno nakon postavljanja nišana, odnosno, nadgrobnog spomenika posvetiti se održavanju kamena.

“Nakon toga treba zaštititi taj kamen da se ne bi skupljale plijesni, alge svo ovo crnilo na vrhovima i udubljenjima i redovno održavanje jer je kamen takav grub skuplja prašinu”, istakla je Ždralović.

F.Z./N1

U nastavku pogledajte neke njene primjere restauriranih grobnih mjesta.

A.Ž.
A.Ž.
A.Ž.

Izuzetno je važno, ističe Ždralović, brinuti se o posljednjem počivalištu najmilijih te nam je otkrila u čemu građani prilikom održavanja mezarja najčešće griješe.

“Posaditi čemprese, tulje i slično to su najčešće greške koje sam uočila jer koliko je stablo u visinu toliko je dolje u korijenu i to je najveći problem”, navela je Ždralović.

F.Z./N1

Za Almedinu najvažnija je emocija, odnosno, onaj osjećaj kada budu završeni radovi na restauraciji i uređenju određenog grobnog mjesta.

“Zamislite sada neku nanu koja ima 80-90 godina, muž joj preselio prije deset ona ne može da ode i obiđe a želi to i onda ja idem umjesto nje i donosim joj na fotografijama i snimcima kako se to održava i izgleda. Neki ljudi koji žive van naše domovine koji su je sticajem okolnosti morali napustiti pa su ostavili dio porodice koji je umro i kada im pokažem snimke i video nakon čega budu oduševljeni”, kazala je Ždralović.

F.Z./N1

Na kraju, Ždralović kaže da svako od nas dragoj osobi koju posjećuje na vječnom počivalištu treba da mu odnese omiljeni cvijet i najbitnije da ga posjeti, jer i kada se posjećuje, onda se to i malo očisti i posvećuje mu se pažnja.

Održavanje mezarja, odnosno, groblja dio je tradicije sjećanja na preminule koje i nakon smrti najbliži ne zaboravljaju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad