Sarajlije na mirnom skupu za Ukrajinu: “Nadamo se da neće patiti dugo kao mi”

Vijesti 09. apr 202212:29 > 13:05 0 komentara
F.Z./N1

U Sarajevu je održan mirni skup podrške narodu Ukrajine pod nazivom "Stojimo uz Ukrajinu". Kako su kazali organizatori, ovaj skup je doprinos grada Sarajeva, njegovog civilnog društva i građana kao podrška narodu Ukrajine i svim nedužnim žrtvama patnje, mržnje i terora.

Građani drže transparente “Sarajevo voli Kijev”, “Sarajevo je Ukrajina” i “Zaustavite Putina”.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić kazala je kako Sarajlije najbolje znaju i mogu osjetiti kroz šta prolazi narod Ukrajine.

“Mi smo prošli agresiju, preživjeli opsadu. Želimo pokazati solidarnost. Grad Sarajevo je iz rezerve budžeta izdvojio 20.000 KM i taj iznos će biti uplaćen Crvenom krstu Ukrajine. Nadamo se da ukrajinski narod neće patiti onoliko dugo koliko su patile Sarajlije i Bosanci i Hercegovci”, kazala je Karić.

Serhii Miniailovi, otpravnik poslova  Ambasade Ukrajine u Bosni i Hercegovini, kazao je kako mu je već 45 dana koliko traju borbe, teško pronaći riječi kojima bi opisao kako se osjeća i zamolio sve da odaju počast svim žrtvama Ukrajine.

“Ljutnja, užas, bijes, žudnja za osvetom – čini mi se da su ove i bilo koje druge riječi koje opisuju emocije previše banalne i zastarjele, nakon onoga što vidim na fotografijama i snimcima iz ukrajinskih gradova.  Već milion Ukrajinaca su prestali da se čude akcijama moskovskih horda koji su nasrnuli na Ukrajinu s ciljem da ubijaju, pljačkaju, siluju i uništavaju za sva živa bića.  Međutim, uz duboku zahvalnost stranim liderima i državama koje nam pomažu da odbranimo pravo na život i nezavisnost države, zanima me kako je moguće biti gluh, slijep, neutralan, ravnodušan prema ljudskoj patnji i tuzi miliona ljudi.  Uvjeren sam da prema tuzi niko ne može neutralan i ravnodušan. Za sve dolazi vrijeme osvete i plaćanja računa. Nakon naše pobjede i sloma moskovske fašističke države, politolozi i filozofi će dugo vremena analizirati izvore ove apologije zla koja ima svoje pristalice ne samo u Moskvi već i negdje u Evropi.  Zahvaljujem se što niste ravnodušni, što pronalazite način da pokažete da vam nije svejedno”, rekao je.

Organizator protesta je Centar za postkonfliktna istraživanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!