Šarić uoči drugostepene presude Mladiću: Ne očekujem neprijatna iznenađenja

Novi dan 07. jun 202111:07 > 12:48 1 komentar

Velma Šarić, direktorica Centra za postkonfliktna istraživanja, za N1 je kazala da ne očekuje iznenađenja prilikom izricanja drugostepene presude Ratku Mladiću.

Šarić očekuje potvrdu prvostepene presude iz 2017. godine.

“Svjedoci smo jako puno špekulacija u ovom zadnjem periodu i potvrda da će doći do promjene. Imamo i priču da će Ratko Mladić biti eventualno oslobođen. Pratila sam haški tribunal deset godina, ne smatram da će doći do značajnih promjena, pogotovo po pitanju oslobađajuće presude. Mislim da će biti potvrđena presuda iz 2017.” kazala je.

Smatra da bi bilo značajno kada bi se utvrdile i neke druge tačke koje su bile u optužnici.

“Znamo da je uvedena i grobnica Tomašica, koja je vazana za zločine koji su počinjeni u Prijedoru. To bi bio jedan idealni scenarij i ovih šest opština koje su bile definisane u optužnice za genocid od 1992. do 1995. – za Vlasenicu, Foču, Posavinu, Prijedor, Ključ, Kotor Varoš, Sanski Most, ali zaista mislim da će ono što je utvrđeno 2017. potvrditi u potpunosti”, istakla je Velma Šarić i dodala:

“Ne očekujem neprijatna iznenađenja.”

Šarić smatra da činjenica da je predsjedavajuća Vijeća Prisca Nyambe, koje je 2015. godine imala izdvojeno mišljenje u slučaju Tolimir, nije zabrinjavajuća.

“Ne treba da zaboravima da je Tolimir osuđen na doživotni zatvor. Tolimir je jedan specifičan slučaj zato što je njemu presuđeno za genocid u Srebrenici i Žepi. I bez obzira na to njeno izdvojeno mišljenje, ništa se nije promijenilo. Njegova presuda je istorijski važna upravo zbog spominjanja Žepe, za koju je Tolimir proglašen odgovornim. Iako možemo očekivati izdvojeni stav nekog sudije, stav jednog sudije nije odlučujući, odlučuje se većinom. Ne vjerujem da će od tri sudije, dva glasati za oslobađanje“, pojasnila je.

Podsjećamo, konačna presuda Ratku Mladiću, prvostepeno osuđenom ratnom zločincu, pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove (MMKS) u Hagu bit će objelodanjena sutra, 8. juna.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare