Sattler i Sedar: Profesionalnost bh. timova civilne zaštite u Sloveniji pokazatelj vrijednosti evropske solidarnosti

Vijesti 13. okt 202313:22 0 komentara
n1 bih

U zajedničkoj kolumni šef Delegacije EU-a i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler i slovenski ambasador u BiH Damijan Sedar, u zajedničkoj kolumni podsjećaju da se, prije nešto više od godinu dana, Bosna i Hercegovina pridružila Mehanizmu civilne zaštite EU-a, koji objedinjuje ekspertizu i resurse zemalja članica EU-a i deset drugih zemalja učesnica kako bi, u slučaju katastrofe, bio obezbijeđen vodeći princip solidarnosti i podrške prijateljima u trenucima potrebe.

“Mehanizam civilne zaštite EU-a odražava samu suštinu ideje u stvaranju Evropske unije, gdje zemlje zajednički djeluju na dobrobit svih. Ispunjavanje standarda i zahtjeva infrastrukture civilne zaštite Bosne i Hercegovine za punopravno članstvo prošle godine predstavljalo je značajan iskorak, konstatuju Sattler i Sedar.

Takođe, podsjećaju da su u avgustu ove godine, Sloveniju pogodile katastrofalne poplave, najgora prirodna katastrofa u istoriji zemlje, te da su tada, pogođeni i dijelovi Austrije i Hrvatske. Vlasti Bosne i Hercegovine su po prvi put koristile Mehanizam civilne zaštite EU-a i priskočile u pomoć svojim susjedima. Prema svim dostupnim informacijama, bh. timovi su obavljali svoje zadatke s velikom profesionalnošću i predanošću, navode.

“Igrom slučaja, timovi civilne zaštite iz Bosne i Hercegovine bili su angažovani u akcijama spašavanja i čišćenja rodne Koruške Damijana Sedara, ambasadora Slovenije u Bosni i Hercegovini, te smo iz prve ruke mogli svjedočiti posvećenosti i izuzetnom radu spasilaca iz Bosne i Hercegovine. Spasilački timovi su pristigli iz oba bh. entiteta, uz demonstriranu sjajnu saradnju u pružanju pomoći onima kojima je pomoć potrebna. Slovenci su izuzetno zahvalni Bosni i Hercegovini na podršci u ovim iznimno teškim trenutcima”, stoji, između ostalog, u kolumni.

Pridruživanje Mehanizmu civilne zaštite EU-a bila je jedna od prekretnica koje je Bosna i Hercegovina ostvarila na putu ka dodjeli kandidatskog statusa, ističu Sattler i Sedar. Od tada je Bosna i Hercegovina uspostavila punu saradnju sa EUROPOL-om, a očekuje se i napredak u uspostavljanju saradnje sa FRONTEX-om i EUROJUST-om. Ovi postepeni koraci, u kojima Bosna i Hercegovina obezbjeđuje svoj snažniji angažman u strukturama EU-a na putu ka članstvu, idu u prilog svih relevantnih strana, ističu.

Prednosti članstva u EU su jasne za Bosnu i Hercegovinu i iz tog razloga su svi vodeći politički subjekti jedinstveni da je članstvo u EU zajednički strateški cilj, uz iskazanu podršku većine građana Bosne i Hercegovine. Članstvo u EU, međutim, koristi svim stranama, a ove prednosti se međusobno nadopunjuju, stoji u kolumni.

Dalje navode, da, na primjer, u oblasti civilne zaštite, dok zemlje članice EU-a mogu dobiti podršku stručnih timova iz Bosne i Hercegovine u kritičnim trenucima, Bosna i Hercegovina, takođe, ima koristi od ove pomoći. Osim toga, timovi civilne zaštite iz Bosne i Hercegovine su u mogućnosti da učestvuju u aktivnostima obuke širom Evrope, kao i da steknu dragocjeno iskustvo u odgovoru na katastrofe širom našeg kontinenta. Ističu da svemu tome doprinosi i budžet EU-a, te da će Bosna i Hercegovina dobiti naknadu za gotovo tri četvrtine troškova angažmana u Sloveniji.

Ono što je rečeno za saradnju tokom katastrofa, jednako važi i za saradnju u kulturi, istraživanju, obrazovanju, ekonomskom rastu, zaštiti životne sredine, provođenju zakona i svim drugim oblastima u kojima Evropljani rade zajednički, što je pokazalo svoju izuzetnu vrijednost. Jedan od ključnih ciljeva EU-a je i generisanje pozitivne dinamike i prilika za saradnju između zemalja na međusobno zadovoljstvo, a sama okosnica projekta je ujedinjenje kontinenta u miru i prosperitetu, navodi se u zajedničkoj kolumni dvojice zvaničnika.

“Iskreno se zahvaljujemo hrabrim i predanim timovima iz Bosne i Hercegovine koji su ljetos pružili pomoć u Sloveniji i ohrabrujemo bh. vlasti da ovim pozitivnim primjerom podstaknu i snažniju saradnju sa EU na svim nivoima. Novi zamah za proširenje EU-a nosi značajne mogućnosti za Bosnu i Hercegovinu, a svaki zakon usvojen na evropskom putu stvara nove prilike i pogodnosti. Vrijeme je da bh. vlasti slijede primjer heroja spasilačke akcije u Sloveniji i pokažu odlučniju predanost ostvarivanju rezultata na evropskom putu”, zaključuju.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!