Sattler o napadu na bolnicu u Gazi: Moramo imati nezavisnu istragu ko je odgovoran

Vijesti 18. okt 202318:03 0 komentara

"Izrael ima svako pravo da se brani, ali isto tako mora poštovati pravila koja su propisana međunarodnim humanitarnim pravom", kazao je za N1 šef delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler. Komentarišući napad na bolnicu u Gazi, poručio je da "moramo imati nezavisnu istragu ko je odgovoran", jer "imamo suprotstavljene poruke Izraela i Hamasa". Sattler se također dotakao situacije u BiH kazavši kako su "vidjeli korake koji su ohrabrujući".

Hoće li EU stajati isključivo na strani Izraela ili će pokušati biti medijator kako bi se okončao rat?

Moramo jasno naglasiti da smo svi bili svjedici užasnog terorističkog napada Hamasa na civile, preko 1.000 ljudi je pobijeno. Izrael ima svako pravo da se brani, ali isto tako mora poštovati pravila koja su propisana međunarodnim humanitarnim pravom. Svaka civilna žrtva je nedopustiva, zato smo pozvali na oslobađanje taoca. Što se tiče podršeke Gazi i Zapadnoj obali – mi smo povećali pomoć i nastavit ćemo da pomažemo. Mi smo najveći donatori Palestincima. Sarađujemo vrlo blisko sa Egiptom i drugim zemljama kako bi osigurali dolazak humanitarne pomoći (u Gazu).

Da li je Izrael prekršio pravila napadom na bolnicu u Gazi?

Situacija je izmakla kontroli. Moramo prije svega imati nezavisnu istragu ko je odgovoran, imamo suprotstavljene poruke Izraela i Hamasa. Moramo vidjeti šta se zapravo desilo i ko je odgovoran za ubistvo stotina civila.

Jučer ste se sastali sa “Trojkom” i HDZ-om, o čemu ste razgovarali?

Glavna tema bila je situacija u Federaciji, razgovarali smo o narednim koracima – fizikalnim zakonima, ali i mjerama za suzbijanje korupcije. Dotakli smo se i sastanka između koalicionih partnera gdje je ostvaren određeni napredak.

Jeste li zadovoljni dinamikom kojom se kreće Federacija sa novom vlašću i promjenama koje najavljuju, naprije mislim na nove fiskalne zakone?

Mislim da je prerano dati ocjenu jer još ne znam saržaj tih zakona. Očekujem da će biti upućeni u parlamentarnu proceduru da se finaliziraju do kraja godine. Vidjeli smo korake koji su ohrabrujući.

S obirom da potencirate teme poput korupcije, sukoba interesa… kako komentarišete sporna imenovanja koja su izazvala dosta negativnih reakcija u javnosti poput Isaka, Kovačevića itd?

Ne morate biti eksperti da uočite jasan problem kada je riječ o sukobu interesa. Imam zakon na nivou Bosne i Hercegovine, ali još nismo došli do razrješenja ovog pitanja. Treba raditi na ovom pitanju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!