Savski most u Brčkom rušen pet puta od Drugog svjetskog rata

Vijesti 15. jun 202119:18 0 komentara

Most na Savi sa graničnim prelazom Brčko-Gunja u narednom periodu bit će u potpunosti rekonstruisan, ali izgrađen i još jedan. Odlučeno je to danas u Brčkom na sastanku resornih ministara Hrvatske i BiH, Delegacije EU te predstavnika Brčkog. Osim toga, danas je započeta i sanacija Luke Brčko.

Savski most u Brčkom počeo se graditi 1893. godine od hrastovine iz obližnjih šuma. Četiri puta je miniran u Drugom svjetskom ratu nakon kojeg je obnovljen. Ponovo je srušen tokom posljednjeg rata te opet saniran. I koliko god puta bio rušen, on je popravljan jer je potreban.

“Ima tradiciju povezanosti sa Hrvatskom više od 130 godina. Mostovna povezanost, upućenost građana Brčkog i Gunje jedne na druge. Mnogi građani Gunje ostvaruju svoja prava u Brčkom. Čak učenici ovdje idu u srednje škole tako da most ima veliki značaj i simboliku”, ističe Esed Kadirić, gradonačelnik Brčkog.

Povezuje BiH sa EU, ali toliko je oštećen da njime već nekoliko godina ne idu kamioni.

Resorni ministri BiH i HR, zemalja koje će učestvovati ravnopravno u ovom višemilionskom projektu, slažu se da most treba hitno rekonstruisati te su kreće u izradu projekta sanacije. Paralelno obećavaju gradnju novog mosta narednih godina koji bi rasteretio transport ljudi i robe u centru Brčkog.

“Da taj novi most poveže autoputeve od Bijeljine do Brčkog. Zatim sa autoputem Beograd- Zagreb. To je nešto što je vrlo bitno za transportnu zajednicu, EU, Hrvatsku i BiH”, poručuje Vojin Mitrović, ministar pormeta i komunikacija BiH.

“Mi izražavamo još jednom spremnost i odlučnost, po uzoru na Svilaj i Gradišku, da isto tako nastavimo odlučnije i snažnije gradnju svih mostova koji nas povezuju”, kaže Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture RH.

A ta povezivanja podržava i Delegacija EU, posebno finansijski. Tako je za Luku Brčko, čija je sanacija danas počela, EU donirala 3 miliona EURA.

“Mi ćemo nastaviti sa pružanjem podrške. Prije svega zahvaljujući značajnoj podršci EU. Bez nje ne bi bilo moguće raditi na realizaciji ovih projekata. Trenutno u BiH imamo petnaest ključnih infrastrukturnih projekata koji su u toku, ukupne vrijednosti preko 250 miliona eura. Koji su osigurana kroz grantove. Dakle, bespovratna sredstva”, ističe Johann Sattler, Delegacija EU u BiH.

Resorni ministri su najavili i konačno otvaranje mosta i GP Svilaj ove godine te Gradišku polovinom naredne godine. Poručili su da nema smetnji u trazitnom saobraćaju BiH i Hrvatske.

Most na Savi, između Brčkog i Gunje, jedan je od deset mostova koji će biti sanirani, a koji su dio dogovora od prošle godine između RH i BiH. Svi ti mostovi bit će sanirani u cilju bolje transportne, ekonomske ali i turističke povezanosti između ove dvije zemlje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!