Schmidt: Izmijeniti kontroverzne nazive ulica i institucija i u drugim gradovima

Vijesti 14. jul 202216:14 > 16:26
F.Z./N1

Povodom odluke gradskih vlasti u Mostaru kojom su izmijenjeni sporni nazivi ulica u tom gradu, visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt pozvao je druge gradove i općine da postupe na isti način.

Visoki predstavnik Schmidt pozdravlja odluku Gradskog vijeća Mostara o uklanjanju kontroverznih naziva ulica povezanih sa ideologijom NDH iz Drugog svjetskog rata, te utvrđivanju novih, prikladnih naziva, kojima se prevazilaze podjele i potiče osjećaj ponosa među svim građanima Mostara”, poručio je Schmidt.

On je pozvao i druge lokalne zajednice u BiH gdje također postoje kontroverzni nazivi ulica ili javnih ustanova da slijede primjer Mostara i postupe na isti način.

Podsjećamo, odlukom Gradskog vijeća mostarske ulice nazvane po ustaškim ideolozima iz vremena Nezavisne države Hrvatske nakon 27 godina bit će preimenovane. Riječ je o šest ulica kojima je nazive dala ratna HDZ-ova vlast na čelu sa Matom Bobanom i Brunom Stojićem.

Odluku su prethodno pozdravile ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad