Schmidt pohvalio pojedine političare u BiH, jednu posebno naglasio

Vijesti 11. maj 202219:22 > 20:34 2 komentara
Christian Schmidt (N1)

Christian Schmidt u obraćanju Vijeću sigurnosti UN-a govorio je pohvalno i o pojedinim bh. političarima.

Naime, Schmidt je kazao da će u narednom izvještaju koji će predstaviti Vijeću sigurnosti UN-a predstaviti poseban izvještaj posvetiti ženama i mladima u politici među kojima je neke od njih i pomenuo.

“Imamo ohrabrujuće primjere žena i muškaraca, političara mlađe generacije koji preuzimaju odgovornost recimo gradonačelnicu Sarajeva, gradonačelnika Banjaluke, Mostara. Graadonačelnica Sarajeva je posebno opredjeljenja pitanju pomirenja i naravno na taj način se može doprinijeti boljoj budućnosti zemlje“, navodi Schmidt

Što se tiče izmjena Izbornog Zakona BiH Schmidt je kazao da on treba doći kao kompromis političkih snaga u BiH što do sada nije viđeno naglasio je Schmidt.

“To nije neuspjeh međunarodne zajednice, to bi trebalo biti ohrabrenje da svi sjednu zajedno da ne pregovaraju nego da rade na izbornom zakonu. Zaista postoji mnogo nedostataka u Izbornom zakonu koji su istaknuti”, naveo je Schmidt.

Što se tiče ranije odluke njegovog prethodnika Valentina Inzka o nametanju izmjena Krivičnog zakona kojim je, između ostalog, negiranje genocida u Srebrenici postalo krivično djelo, Schmidt smatra da ratne zločince ne treba tretirati kao heroje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare