Schmidt u isti kontekst stavio ratnog zločinca Mladića i prvog predsjednika RBiH Izetbegovića

Vijesti 15. okt 202408:25 0 komentara
F.Z./N1

Visoki predstavnik Christian Schmidt, govoreći za Face TV o nastavnom programu u Republici Srpskoj, kazao da će uraditi sve da se cjelokupan obrazovni sistem u BiH poboljša, a zatim je u istu rečenicu i isti kontekst stavio osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića i prvog predsjednika Republike BiH Aliju Izetbegovića.

“Zaista sam uvjeren da te slike Mladića i Kovačevića. Izvinjavam se, Mladić koji je također imenovan na isti način kao… Ne Kovačević… Ne možemo imati takvu razliku… Ako vidimo Mladića i Aliju Izetbegovića, neprihvatljiv način. Zašto stavljate slike? Dajte poklonite ovoj djeci mogućnost da uče i donose vlastite odluke. Smatram da bi trebalo da imamo konferenciju, raditi sa akademicima o tome šta je historija i šta možemo ponuditi novim generacijama”, naveo je Schmidt.

Bh. javnost je šokirana i razočarana izjavom visokog predstavnika, zbog čega je i N1 poslao upit OHR-u za pojašnjenje zašto je u isti kontekst stavio osuđenog ratnog zločinca i prvog predsjednika Republike BiH.

Zbog ove izjave reagovao je pisac i kolumnista Dragan Bursać koji je Schmidtov nastup nazvao bizarnim.

“Alija Izetbegović je bio prvi i jedini Predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine od 1992. do 1996, a ratko mladić je bio-i ostao ratni zločinac. E sad neka se zapitaju svi oni koji su bili na Izetbegovićevom mezarju je l’ to isto. Jer ako je baš isto komotno mogu posjetiti i ratka iza rešetaka”, naveo je Bursać.

Također, jedna od prvih koja je reagovala je i snaha rahmetli Alije Izetbegovića Sebija Izetbegović, trenutna zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo. Objavila je fotografiju prvog predsjednika Republike BiH i napisala:

“ALIJA IZETBEGOVIĆ, njegova slika i njegovo ime, sa ponosom”. 

Ministar rada i socijalne politike Federacije BiH Adnan Delić, upitao je da li bi Schmift izjednačio Hitlera i Adenauera kao što izjednačava Aliju Izetbegovića i Ratka Mladića?

 “Njemačka, iz koje dolazi Kristijan Šmit, poznata je po tome da ne ostavlja prostor za relativizaciju povijesnih događaja. Da li bi oni dopustili da se izjednače zločinci poput Adolfa Hitlera s državnicima poput Otta von Bismarcka, Konrada Adenauera ili Willyja Brandta, koji su gradili i obnavljali društvo? Ne, jer činjenice su nesporne. Možemo se slagati ili ne slagati s njima, ali ih ne možemo negirati“, rekao je, između ostalog, Delić.

Sramno poređenje i izjavu možete pogledati na snimku ispod, od 36 minute.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!