Schmidt za blokadu optužio stranku iz Federacije BiH

Vijesti 11. maj 202217:316 komentara
Izvor: N1

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt u svom obraćanju Vijeću sigurnosti UN-a osim na, kako je rekao antiustavnog i destabilizirajućeg djelovanja vlasti u RS, osvrnuo se i na dešavanja u Federaciji BiH, ponajviše na propale izmjene Izbornog zakona BiH. Dok podsjeća na blokadu formiranja nove vlade ovog entiteta, podcrtava kako se opći izbori u tekućoj godini moraju održati po planu.

Podsjetimo, Schmidt je ovom UN-ovom tijelu naglasio da je koristio svoje ovlasti kao odgovor na “protumjere za nezakonite i destabilizirajuće aktivnostima vlasti RS”.

“Te moje odluke nisu olako donesene – nego tek onda kada smo iscrpili sve mjere, uključujući i dijalog sa liderima RS. Mi nećemo mirno sjediti dok neko pokušava narušiti napredak postignut u proteklih 26 godina. Iako su aktivnosti Vlade RS razlog za zabrinutost, to ne znači da međunarodna zajednica može zanemariti aktivnosti u drugom entitetu”, rekao je Schmidt u nastavku obraćanja.

Objasnio je kako su, suprotno svim demokratskim načelima, vladajući u FBiH dočekali nove izbore bez implementacije rezultata onih prošlih i formiranja nove vlade.

“Ključna imenovanja u FBiH nisu izvršena, kao što je imenovanje sudija u Vrhovni sud. To je vezano za pregovore izmjene Izbornog zakona između bošnjačke SDA i hrvatskog HDZ-a, gdje je HDZ koristio imenovanja kao adut za pregovaranja. Također, federalne vlasti nisu ažurirale postojeće zakone kako bi bile u skladu sa odlukama Ustavnog suda”, naveo je visoki predstavnik.

“Izbori u BiH će se ove godine održati, to je obavezno”

Podcrtava kako će se opći izbori  ove godine održati prema planu, u oktobru, kao što su se održali i 2018. godine.

“Održavanje izbora je obavezno. Pozivam sve političke stranke da postupaju dostojanstveno. Ja ću sa njima nastaviti razgovarati, kao i sa liderima Hrvatske, Srbije, ali i Mađarske. Svi oni imaju uticajnu ulogu u održavanju konstruktivnog dijaloga”, naveo je.

Podsjetio je i da Ruska Federacija više nije u Vijeću za implementaciju mira, kao i na to da među bh. građanima postoji široka opredjeljenost za nastavak napretka ka EU.

“BiH i međunarodna zajednica su na rasksnici – ono šta će se dalje dešavati, ali i kako će međunarodna zajednica reagovati, uticat će na Zapadni Balkan. Mi ćemo ostati posvećeni. Nadamo se da građani više neće moći brinuti zbog sukoba u BiH”, konstatovao je Schmidt.

Zaključuje da dejtonske institucije i organizacije moraju ostati u Bosni i Hercegovini.

Tegeltija se neće obratiti pred Vijećem sigurnosti, nema ga ni u sali

Podsjetimo, na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a učestvuje i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, dok predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, koji je također otputovao u New York, nije prisutan u sali.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar