SDA blokira jer se boji da će “Trojka” podržati odlazak stranih sudija, tvrdi Softić

Vijesti 14. okt 202419:18 0 komentara

"Sve što je bilo nužno da se usvoji na Domu naroda smo usvojili, ništa nismo blokirali osim ove tačke jer cijenimo da je Ustavni sud posljednja brana ove zemlje. Bez njega gubimo garancije da ova zemlja ima budućnost", kazao je za N1 Safet Softić, delegat SDA u Klubu Bošnjaka.

Softić je u Danu uživo kazao kako je Klub Bošnjaka u državnom Domu naroda nedolaskom na sjednicu pokušao spriječiti da dođe do usvajanja Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH koji, između ostalog, predviđa zamjenu stranih sudija domaćim, te je istakao kako su se bojali ishoda eventualnog glasanja u drugom domu Parlamenta BiH – Predstavničkom gdje bi, kako je kazao, “Trojka” podržala ovaj Prijedlog na osnovu dogovora iz Laktaša…

“Da budem iskren nismo sigurni ni u ishod glasanja u Predstavničkom doma jer imamo taj dogovor iz Laktaša gdje je Dodik kazao da su postigli dogovor o Ustavnom sudu”, rekao je delegat SDA.

Šta je bilo “hitno” na hitnoj sjednici državnog Doma naroda održanoj prošle sedmice?

Ono što je bilo hitno za vladajuću koaliciju jesu sporazumi o novim zaduživanjima, bilo ih je 15-ak. Mi smo do sada pokušali biti principijelni kad je u pitanju tačka o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine. Sedam ili osam mjeseci smo pokušali objasniti, molili smo i upozoravali da ćemo biti prinuđeni da napustimo sjednicu (ukoliko se bude insistiralo da se tačka o odlasku stranih sudija iz Ustavnog suda BiH nađe na dnevnom redu). Nakon što je HDZ pomogao SDS-u i SNSD-u da uvrsti tu tačku dnevnog reda, OHR je kazao da ovakvi zakoni ruše ustavni poredak. Mi ne vjerujemo Draganu Čoviću, nisu nam bila jasne namjere zašto to radi (da se ova tačka uvrsti na dnevni red). Bojali smo se da taj zakon ne dobije potrebnu većinu.

Kako odgovarate na optužne Ambasade SAD-a da blokirate? Iz ove ambasade su rekli da “zakonodavna tijela u demokratijama diljem svijeta cijelo vrijeme raspravljaju o lošim zakonima, čak i neustavnim, a onda glasaju protiv njih”?

Mi smo razmišljali i o varijanti da pokrenemo zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, ali nismo sigurni u ishod na Ustavnom sudu, a da budem iskren nismo sigurni ni u ishod glasanja u Predstavničkom doma jer imamo taj dogovor iz Laktaša gdje je Dodik kazao da su postigli dogovor o Ustavnom sudu. Mi smo svjesni u potpunosti rizika ovakve odluke, ali smo se (u Klibu Bošnjaka) dogovorili da nastupimo jedinstveno. Treba kazati da su SAD najvažniji naš partner i sa te strane razumijem njihovo stav o blokadi sistema, ali ono što ne razumijem je što nisu upozorili Želimira Neškovića iz SDS-a, koji je predložio ovaj neustavan zakon da ga povuče.

Sve što je bilo nužno da se usvoji na Domu naroda smo usvojili, ništa nismo blokirali osim ove tačke jer cijenimo da je Ustavni sud posljednja brana ove zemlje. Bez njega gubimo garancije da ova zemlja ima budućnost.

Polako se slažu kockice nakon lokalnih izbora, može li SDA postignuti rezultat zvati uspjehom?

Unutar SDA postoji jedno opšte zadovoljstvo rezultatima lokalnih izbora. Pitanje je šta neko smatra uspjehom? Mi smo i prije dvije godine ostvarili uspjeh na opštim izborima pa smo pravnim akrobatikama visokog predstavnika, suspendovanjem Ustava FBiH na jedan dan, istisnuti iz vlasti. Što se tiče lokalnih izbora, naš opšti dojam je da je povjerenje naroda u SDA još veće nego ranije.

Šta se desilo sa SDA u Sarajevu, ni blizu očekivanog rezultata?

Ne znamo šta je očekivani rezultat u Sarajevu? Mi smo zbog koalicionog dogovora ustupili glavne opštine partnerima. Ne smatramo to greškom jer SDA mora imati koalicioni kapacitet.

Da li vas je iznenadila ubjedljiva pobjeda Srđana Mandića u Centru, opštini koja je nekad “vrijedila koliko 10 drugih”?

Mene jeste. Očigledno se unutar “Trojke” dogodilo nešto što je ojačalo njihovu stranu. Mandić nema neki uspjeh kao načelnik da bi imao ovakvu razliku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!