SDA: Na Vučićeve i Dodikove 100 puta ponovljene laži, 101 put se mora reći istina

Vijesti 16. apr 202416:34 0 komentara
N1

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) danas su reagovali na izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji, kako kažu iz SDA, "držeći se teza Dobrice Ćosića o tome da je 'laž srpski državni interes', boraveći u Mostaru danas je ponovo negirao genocid u Srebrenici i lagao o međunarodnoj presudi protiv Srbije".

“Tvrdnjom da je „pred Međunarodnim sudom pravde utvrđeno da Srbija ni na koji način nije odgovorna za navodni genocid u Srebrenici”, nervozni Vučić se vratio na fabričke postavke iz vremena kada je boravio na ratištima oko Sarajeva, kada je izgovarao prijetnje „sto za jednoga“ i kada je po Beogradu lijepio plakate podrške ratnom zločincu Ratku Mladiću. Koliko god se Vučić trudio da lažima negira i vlastitu ulogu i ulogu države na čijem je trenutno čelu, istina će zauvijek ostati zapisana. A ona glasi: Međunarodni sud pravde u Hagu je Srbiju proglasio odgovornom za nesprečavanje genocida u Srebrenici, čime je postala prva i jedina država na svijetu za koju je sudski utvrđeno da je prekršila Kоnvеnciјu о sprеčavanju i kažnjavanju zlоčina gеnоcida”, navode iz SDA.

Dalje dodaju da Vučiću neće pomoći ni negiranje presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugosloviju, pred kojim je za genocid, druge ratne zločine i udruženi zločinački poduhvat osuđen kompletan srpski politički i vojni vrh.

“Upravo zbog negiranja genocida i činjenica utvrđenih pred međunarodnim sudovima, slavljenja ratnih zločinaca, te pokušaja historijskog revizionizma, koje sistematski provode državni vrh Srbije i čelnici bh. entiteta RS, neophodno je usvojiti Rezoluciju Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici, ali je neophodno i svakodnevno reagirati na izgovorene laži. Na Vučićeve i Dodikove 100 puta ponovljene laži, 101 put se mora ponoviti istina”, zaključuju iz SDA.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!