SDA o sastanku u Banjaluci: Dodik preko servilnog Konakovića ponizio državu

Vijesti 02. feb 202311:16 4 komentara
Bakir Izetbegović (SDA)

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) reagovali su na posjetu Elmedina Konakovića, ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Banjaluci gdje se sastao sa predsjednikom entiteta Republika Srpska Miloradom Dodikom.

“Uključivanje entiteta u vođenje vanjske politike na način na koji je to sastankom u Banjaluci sa predsjednikom entiteta RS Miloradom Dodikom učinio ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković, djelovanje je izvan Ustava i zakona. Vanjska politika je isključiva ustavna nadležnost države Bosne i Hercegovine i entiteti, odnosno njihovi zvaničnici, nemaju nikakve ovlasti u tom pogledu. Omogućavanjem predsjedniku jednog bh. entiteta da mimo Ustava i zakona učestvuje ne samo u kreiranju vanjske politike, nego i u kadroviranju u Ministarstvu vanjskih poslova, Konaković je ponizio državne institucije, a posebno Predsjedništvo Bosne i Hercegovine”, istakli su iz SDA.

Istakli su i to da je Konaković olako prešao preko nekoliko činjenica koje je Dodik uradio.

“Pri tome je olako prešao preko činjenice da je riječ o entitetskom čelniku koji je odlikovao Putina, organizovao neustavnu milititarističku paradu zajedno za ruskim paravojnim organizacijama, i koji svakodnevno nasrće na državu Bosnu i Hercegovinu. Iako je Konaković imao namjeru da sastanak u javnosti predstavi kao susret dva stranačka predsjednika, Dodik je jasno stavio do znanja da je riječ o sastanku predsjednik entiteta RS sa ministrom vanjskih poslova. Tome svjedoče njegove izjave, mjesto održavanja sastanka i sam protokol. Dakle, nije to bio sastanak dva stranačka čelnika, već susret kojim je Dodik preko servilnog Konakovića ponizio državu i njene institucije”, naglasili su.

Dodik i Konaković o projektima i ambasadorima: “Još se upoznajemo”

Podsjetimo, Konaković je jučer održao sastanak s Dodikom u Banjaluci s kojim je razgovarao o brojnim temama. Nakon sastanka je poručeno da će ovakvi sastanci biti češći te da su korisni u svakom smislu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare