SDA: Zašto Mijatović nije ispunio obećanje o setu fiskalnih zakona

Vijesti 12. dec 202315:31 1 komentar
N1

Stranka demokratske akcije "prozvala" je u posljednjem saopštenju federalnog ministra trgovine i obrata, Vojina Mijatovića, zbog kako navode, neispunjenih obećanja koja se tiču povećanja minimalne plaće u ovom entitetu.

“Umjesto da konačno objasni zašto je najavljivao usvajanje seta fiskalnih zakona nakon septembra, a zatim do Nove godine, te zašto to nije ispunio, federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović, se hvali opskurnim nagradama koje su, kako kaže, potvrda njegovog patriotizma. „Najbolji ministar u 2022.“, koji je na tu poziciju nametnut u aprilu 2023. godine, mora javnosti objasniti šta se dešava sa fiskalnim zakonima i zašto još uvijek čuvaju u ladici zakone koje je pripremila prošla Vlada FBiH. Usvajanjem Zakona o doprinosima, Zakona o porezu na dohodak i Zakona o minimalnoj plaći bi se rasteretila privreda, ojačala kupovna moć građana i povećao broj zaposlenih.

Umjesto toga, aktuelnoj nametnutoj vlasti prioritet je da HDZ-u isporuče sudiju Ustavnog suda BiH. Nametnuta vlast ne samo da čuva u ladicama fiskalne zakone već potpuno ignoriše negativne ekonomske trendove koji se uspostavljanju u proteklim mjesecima, a kojima su oni doprinijeli svojim neradom. Pad izvoza, pad industrijske proizvodnje i gašenje velikih proizvodnih pogona koji zapošljavaju hiljade radnika za aktuelnu vlast nisu uopšte predmet interesovanja, a prioritet broj jedan su pokušaji kršenja Poslovnika kako bi se zadovoljili interesi HDZ-a”, naveli su u saopćenju.

Federalni ministar trgovine i obrta, Vojin Mijatović, najavio je u oktobru kako će od početka naredne godine Vlada Federacije BiH krenuti sa primjenom velikog seta fiskalnih zakona.

“Imat ćemo najveću minimalnu plaću u regiji u iznosu od 1.000 KM, imat ćemo najniže opterećenje na rad ili plaću u iznosu od 28 posto što će biti velika poruka domaćim i stranim investitorima, ali i svim ostalima u regiji da pokušamo stići taj standard kako bi postali vrlo atraktivni za strana ulaganja”, izjavio je Mijatović prije nekoliko mjeseci. Opozicija sumnja u realizaciju obećanog.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare