SDP upozorio BH Telecom: Ukinete li N1, očekujte smjenu rukovodstva

Vijesti 29. aug 202222:13 6 komentara
Shutterstock

Gašenje signala televizije N1 na platformama BH Telecoma uoči početka izborne kampanje je cenzura kakva je nezapamćena u demokratskim društvima. Po uzoru na Aleksandra Vučića, SDA se zloupotrebom javnih resursa polako ali sigurno obračunava sa medijima koji gaje kritičko promišljanje, naročito onima koji se usude kritikovati vlast. Ovo nije prvi takav čin, saopšteno je u ponedjeljak iz SDP-a BiH.

“Od upada specijalnih policijskih jedinica u redakciju Dnevnog avaza, preko prijetnji Draganu Bursaću i Senadu Hadžifejzoviću i prekida napajanja električnom energijom za FACE televiziju do sadašnjeg ušutkivanja još jednog nezavisnog medija, svjedočimo kontinuitetu obračuna sa novinarima i “nepodobnim” medijima. Saopštenje televizije N1 samo je potvrda ovih tvrdnji”, naveli su iz SDP-a.

Kako su ocijenili u ovoj stranci, ovo su neki od ključnih razloga zašto je Bosna i Hercegovina dosegla novo dno u indeksu demokratičnosti država. Iz demokratskog smo prešli duboko u rang hibridnih režima, samo nas malo dijeli od statusa autoritarne diktature.

“Zauzimamo 95. mjesto iza Tanzanije i Kenije, u društvu smo još Sijera Leonea i Maroka. Postupak BH Telecoma i ušutkivanje nezavisnih medija uoči kampanje sigurno će nas pogurati još par mjesta unazad iza još niza afričkih i azijskih zemalja. SDA je Bosnu i Hercegovinu dovela na rub statusa diktature koju faktički živimo. Istina, ona je ipak trostrana vladavina SDA-HDZ-SNSD. Sve što rade, rade zajedno. Tako SDA prati Vučića kao uzor za kontroliranje medija”, zaključili su u Socijaldemokratskoj partiji Bosne i Hercegovine.

SDP BiH ovim putem traži da se televiziji N1 kao mediju osigura besplatan pristup platformi, pod jednakim uslovima kao i za druge informativne televizijske programe. Ukoliko BH Telecom, odnosno SDA, ustraju u ukidanju signala televizije N1 u diktatorskom maniru, nakon izbora trebaju očekivati žurne smjene rukovodstva koje umjesto vođenja brige o javnom interesu i poticanju demokratizacije javnog prostora služi za političko širenje medijskog mraka, poručili su iz SDP-a BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare