SDS: “Brojni problemi u zdravstvenom sistemu RS, informacioni sistem bio bolji prije pet godina, nema flastera…”

Vijesti 29. jan 202415:18 0 komentara
N1

Potpredsjednici stranke SDS dr. Maja Dragojević Stojić i dr. Želimir Nešković kao i dr. Aleksandar Miličević ispred Odbora SDS-a za zdravstvo održali su konferenciju za medije na temu stanje u zdravstvenom sistemu RS.

Kako su istakli, svakodnevno su izloženi brojnim problemima u zdravstvenom sistemu a ništa se ne poduzima.

“Loši uslovi rada, radnici odlaze, evo konkretno u Prijedoru nemoguće je da se radi na kvalitetan način, zidovi prokišnjavaju, buđ je na sve strane, pacijenti se žale, nema flastera. Zatim, ne uplaćuju se doprinosi, više od 30 mjeseci, zdravstvene ustanove najveći su poreski dužnici. Tražili smo da dobijemo status službenog lica, pretukli su našeg kolegu iz hitne pomoći” rekla je Stojić.

Doktor Želimir Nešković ukazao je i na probleme sa sistemom IZIS koji je aktualna od početka godine. Kako kaže, sistem nije valjao i prije hakerskog napada.

“To je jedan skupo plaćeni sistem preko 26 miliona maraka, ogroman je pritisak bio na zdravstvene radnike da bi sistem funkcionisao a ne funkcionise, zašto je kupljen izis koji je nefunkcionalan i kada se vrati u punom kapacitetu, nisam siguran da ćemo imati brz način rada, tražimo i da uključe institucije jer i dalje postoji mogućnost da su podaci pacijenata ugroženi”, rekao je Nešković

Aleksandar Miličević iz Odbira SDS-a za zdravstvo ukazao je na, kako kaže, problem novog cjenovnika od strane FZO RS.

“Novi cjenovnik od strane Fonda izazvao je velike probleme jer je doveo pacijente u financijske poteškoće: ukinuta je terapija kiseonikom – to je presedan. Tako su rekli pacijentima ne možete dobiti terapiju kiseonikom, kao i klasično previjanje rana, tu nema usluge u ambulantama porodične medicine, otežano je licima sa sela, dodatni je trošak. Pacijenti su na kraju lanca, ljekari će se adaptirati, pacijenti već trpe zbog novog cjenovnika, a ovo nije cjenovnik nego spisak zdravstvenih usluga” kaže on.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!