SDS najavljuje borbu za 9. januar, Dodik poručuje: “Taj dan će se obilježavati kao Dan RS”

Vijesti 17. jun 202422:22 1 komentar

U Banjaluci se počinje s realizacijom deklaracije donesene na Svesrpskom saboru. Poreski obveznici Srbije finansirat će tri projekta u lokalnim zajednicama bh. entiteta Republika Srpska u toku ove godine sa oko 85.500 eura. Najavljeno je to nakon današnjeg susreta predsjendika RS Milorada Dodika i ministrice za brigu o porodici i demografiju Srbije Milica Đurđević Stamenkovski. Dodik je odgovorio i na optužbe SDS-a zbog promjene obilježavanja Dana tog bh. entiteta i najave potpisavanja peticije. SDS i PDP nazvao je političkim luzerima.

Nakon što su naposlijetku dobili bitku i ipak izlaze na izbore, SDS kreće u novu borbu. Zaštitiće, kako kažu glavna obilježja Republike Srpske. Između ostalog i deveti januar.

“SDS, namjerava prikupiti što veći broj i 50.000 potpisa za očuvanje 9. januara, Dana RS, a onda ćemo odlučiti kome ćemo uručiti te potpise, vjerovatno ćemo te potpise uručiti SNSD-u”, kaže Želimir Nešković, potpredsjednik SDS-a.

Čijeg lidera upravo i optužuju da je prodao, kako kažu, i posljednje obilježje RS. On im međutim odgovara da se obrate na drugu adresu. Naknadno objašnjavanje šta će i kad slaviti, ne prestaje.

“Da bi neko ukinuo 9. januar, onda mora da ode u skupštinu i da se ukine zakon o Danu Republike, zakon o praznicima gdje piše da je 9. januar, Dan Republike. Znači to mora da uradi, to nije pokrenuo tu inicijativu, a oni pišu peticije, u članu 9 piše da će nastaviti da se obilježava kao dan nastanka RS, a 15. februar Dan džavnosti Srbije će se slaviti u RS, kao dan državnosti u RS”, ističe Milorad Dodik, predsjednik RS.

U odbranu predsjednika RS, stala je i njegova današnja gošća. Ministrica u Vladi Srbije. No, osim sa poklonima, stigla je i sa porukama.

“Optuživati predsjednika Republike da je eliminisao deveti januar, čije je svetkovanje bio spreman da plati i političkim opstankom i karijerom pa i životom, da ne govorim o svim drugim nedaćama koje su mu zadavane. Pojedinci koji ne žele suživot i poštovanje Dejtona najavljuju da bi RS podijelili na dva bosanska kantona, istočni i sjeverni”, kaže Milica Đurđević Stamenonski, ministrica u Vladi Srbije za brigu o porodici i demografiju.

Ideja je to ministra odbrane BiH, Zukana Heleza.

“Najbolje bi bilo za RS i BiH da se promijeni ime i promijeni struktura, da napravimo od RS dva kantona, recimo istočna BiH i sjeverna Bosna i da ovih naših deset kantona reduciramo na pet i da bude ukupno sedam kantona. Ništa se ne bi mijenjalo, a taj naziv RS  koji je proistekao iz ratnih dešavanja, ne bi više bio. Znači, oba entiteta trebamo reducirati, promijeniti ili ukinuti, i Federacije je teret, dovoljno bi bilo samo kantoni i država BiH”, predlaže Helez.

Žestoke reakcije uslijedile su u RS. Sve je shvaćeno kao prijetnja. Uz ponovljene uvrede na račun američkog ambasadora podsjećaju na ponuđeni “razvod braka”, koji Federacija BiH, odbacuje.

“Mi ćemo predložiti njima sporazum o mirnom razdruživanju. Vidim ovog Marfija koji laže ponovo i petlja, jedna smlata politička, kaže, RS se ne može odvojiti jer to nije predviđeno sporazumom, a nije ni predviđeno da ne može, ali neka se zna istorijski da smo im nudili da se razdružimo, inače će doći u poziciju da jednog dana odemo, pa neće dobiti ni razdruživanje”, kaže Dodik.

Sve se dešava i u momentu predkampanje za lokalne izbore u oktobru, pa tako dok jedni smatraju da je sve dio “predstave”, a drugi stava da ovakve izjave ne treba zanemarivati jer mogu biti potencijalno opasne.

S druge strane, EU poziva lidere u BiH da se okrenu putem napretka na evropskom putu koji kako kažu znači svjetliju budućnost. Da će Dodik put Suda BiH, za koji dan, sigurno je, no hoće li stići na još uvijek nezvanično najavljeni sastanak sa partnerima na državnom nivou, još se ne zna.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare