Šef hrvatske diplomacije: Očekujem da Schmidt iskoristi bonske ovlasti

Vijesti 29. aug 202220:58 2 komentara
Gordan Grlić Radman i Josep Borrell (Shutterstock/Ilustracija)

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman u ponedjeljak na Bledu kazao je da očekuje od visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta da iskoristi svoje bonske ovlasti za izmjenu Izbornog zakona kako bi se osigurala jednakopravnost triju konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini.

Europa će doživjeti novi strateške probleme ako ne uspije u integraciji zemalja Zapadnog Balkana, rekao je u ponedjeljak na Bledu mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Peter Szijjártó.

Mađar je na Bledskom strateškom forumu kazao kako zapadni narativ o sukobu u Ukrajini nije isti u zemljama koje nisu na europskom i sjevernoameričkom kontinentu. Mađarski ministar to smatra svojevrsnim strateškim porazom Europe i ističe da je stoga ključno da Europa što prije postigne mir u svom okruženju.

„Mislim da trenutna situacija mora svima jasno pokazati da Europska unija mora ubrzati integraciju jer što smo veći, to smo snažniji”, kazao je Szijjártó.

„Ako nismo sposobni više integrirati, posebno zapadni Balkan, čekaju nas novi strateški problemi”, zaključio je Szijjártó, ministar zemlje koja je tražila i dobila izuzeće iz europskih sankcija ruskom energetskom sektoru.

„Zašto kupujemo plin od Rusa? Jer ga fizički ne možemo kupiti nigdje drugdje”, naglasio je. „Zato nismo i nećemo podržati energetske sankcije. I to nema ruski aspekt, to je čisto mađarsko pitanje”, zaključio je.

Šef hrvatske diplomacije Grlić Radman složio se da proširenje mora biti prisutnije u europskoj vanjskopolitičkih agendi te da Europa mora spriječiti bilo kakve eskalacije na Zapadnom Balkanu i „domino efekt” ukrajinskog sukoba.

Istaknuo je da Europa mora nastaviti pokazivati solidarnost s Ukrajinom jer ruski napad predstavlja rizik za demokraciju i europske vrijednosti. Dodao je da je ruska agresija signal da EU mora pronaći načine da prestane biti ovisna o ruskim energentima.

Govoreći o predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini, Grlić Radman je rekado da Hrvatska od visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta očekuje da iskoristi svoje bonske ovlasti za izmjenu Izbornog zakona kako bi se osigurala jednakopravnost triju konstitutivnih naroda.

Grlić Radman i premijer Andrej Plenković u ponedjeljak su se sastali sa Schmidtom i razgovarali o situaciji u Bosni i Hercegovini uoči općih izbora, napisao je premijer na Twitteru.

„Podupiremo njegova nastojanja da BiH učini funkcionalnijom i stabilnijom zemljom, u kojoj Hrvatska želi da sva tri konstitutivna naroda budu jednakopravna”, rekao je Plenković.

Schmidt će na forumu govoriti u utorak, uz američkog predstavnika za zapadni Balkan Gabriela Escobara, predstavnika EU-a za dijalog Prištine i Beograda Miroslava Lajčaka, šeficu diplomacije BiH Biseru Turković i ministre vanjskih poslova Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare