Šegrt koji bi uspio potkovati jaje bio je spreman za osamostaljivanje i zasnivanje porodice

Vijesti 29. mar 202418:22 0 komentara

Katolici obilježavaju Veliki petak, dan Kristove smrti na križu. U crkvama se danas ne slave mise, ne zvone crkvena zvona. Za vjernike je dan posta, ali i dan promišljanja i pokajanja. U Kreševu pripreme protječu u duhu tradicije.

Tih i miran dan u Kreševu. Na ulicama tek rijetki prolaznici. Domaćice u svojim domovima obavljaju posljednje pripreme u susret Uskrsu. Ukrašavanje jaja tradicija je koja se njeguje vijekovima i simbolizuje novi život, uskrsnuće Isusa Hrista. Ivanka Ivičević oslikava jaja voskom, posebnom tehnikom koju je naslijedila od svojih predaka, a sada je prenosi budućim generacijama.

“Jaja idu friška i kad ih našaram, stavljam ih u hladnu vodu, na njih sipam razmućenu vodu, to traje nekih 6-7 minuta, vadim iz vode. Krpa mora da bude masnija, da jaje dobije sjaj. Ako hoću da se posvetim, traje do sat vremena, ako hoću na brzinu nešto, mogu i za 5 minuta. Sve zavisi od šare, jer ima jako komplikovanih šara koje traže vrijeme, pažnju”, priča Ivičević.

No, Kreševo krije i još jednu viševjekovnu tradiciju, potkivanje jaja. Jedinstven i specifičan način dekorisanja jaja osmislili su stari, kreševski kovači. Stjepan Biletić, koji se potkivanjem jaja počeo baviti prije više od 4 decenije, priča nam legendu o ovom običaju. Šegrt, koji bi uspio potkovati jaje, bio je spreman za osamostaljivanje i zasnivanje porodice.

“Šegrt kad bi potkovao, on bi stavio jaje u prozor, a pored svih kuća, sve su bile poredane pored potoka, sa strane je odmah planina. Djevojke kad bi išle prat robu koju imaju, ili kad bi gonile stoku na pojenje, one su znale otprilike koji šegrt je blizu da potkuje jaje i njega treba uhvatiti. Kad bi ugledale, počela bi strka ko će ga dobiti”, kaže Biletić.

A proces potkivanja jaja nije nimalo jednostavan. Podrazumijeva vađenje sadržaja iz jajeta, bušenje, zatezanje eksera… Prvobitno, kaže Stjepan, potkivali su jaja samo potkovicama, da bi vremenom usavršio svoj rad, te sada ukrašava sa različitim detaljima. Na pitanje koliko treba vremena da bi se potkovalo jedno jaje, odgovara da najviše treba strpljenja.

“Ne smije biti naglih pokreta, ako ne možeš da se staložiš, da svaki pokret imaš lagan, odustani, nemoj počinjati, nećeš uspjeti i gotovo. Vrijeme, nekad ide nema problema, a nekad taman završiš bušenje, i na posljednjoj rupi pukne. Pik ponove. Ova konzumna jaja su mekana, zato ih i sušimo da dobiju tvrdoću. Niko nije izmjerio, jer nekad ide brže, nekad sporije. Nekad zasmeta nešto, pa nikako se izvući iz toga. Trebalo bi makar 20-30 mjeriti, pa uzeti srednju vrijednost, ali ko će to”, ističe Biletić.

Uskršnje jaje simbolizuje novi život, a ono sa potkovicom, pravo kreševsko, simbolizuje sreću, što i jeste glavna želja tokom Uskrsa.

A osim toga, iščekujući Uskrs, vjernici šalju poruke važnosti duhovne obnove i pomirenja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!