Seksualna iznuda tiho ukorijenjena u bh. društvu (FOTO)

N1/F.Z.

Helsinški parlament građana Banja Luka u saradnji sa Fondacijom CURE danas je u Sarajevu održao uličnu akciju povodom kampanje „Seksualna iznuda je korupcija. Prekinimo ćutanje!“

Vedrana Frašto, aktivistikinja Fondacije Cure, podsjetila je da ova Fondacija od svog osnivanja diže glas protiv bilo kojeg nasilja nad ženama, djevojčicama i djevojkama.

“Na različite načine i različite teme radi se dublje, propituju se problemi i na koji način možemo iskorijeniti rodno zasnovano nasilje i sve njegove oblike, mi tada dolazimo na dodatne probleme i izazove u samom procesu rodno zasnovanog nasilja. Jedna od njih jeste i seksualna iznuda ili seksualna korupcija“, istaknula je Frašto, koja je i pojasnila šta ustvari znači seksualna iznuda.

“Seksualna iznuda je ukoliko jedna osoba koja je na poziciji moći nad drugom osobom iskorištava tu poziciju moći i vrši ucjenu seksualne prirode, a sve kako bi ostvarila određenu dobit”, pojasnila je Frašto.

N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.

Podcrtala je i da se svaki oblik nasilja mora prepoznati zakonski, te da je potrebno da se određene institucije koje su nadležne za realizaciju tog zakona aktivno uključe, bez stereotipa i ličnih interesa, već da rade fer i pošteno u zaštitu građana i građanki.

Kako prepoznati seksualnu ucjenu

Svjetlana Ramić Marković iz Helsinškog parlamenta građana Banjaluke, istaknula je da ova akcija ima za cilj podići svijest javnosti o jednom tihom i dubokom ukorijenjenom obliku korupcije u bh. društvu, a to je seksualna korupcija.

“Kroz različite oblike seksualne ucjene, svi smo svjesni da osobe koje su na poziciji moći, traže od nižerangiranih radnica određene usluge kako bi ta ista radna snaga, ostvarila sebi određene povlastice. Seksualna iznuda je prepoznatljiva kroz unaprjeđenja, povišice plata i slično”, kazala je Ramić Marković.

Cilj im je doći i do konkretnih podataka o rasprostranjenosti ovih počasti u bh. društvu, pokušavajući doći do podataka i stavki gdje je moguća izmjena i kojih antikoruptivnih i rodnih politika kako bi seksualna ucjena bila u konačnici prepoznata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!