Sena Hamzabegović oslobođena optužbi za finansiranje terorizma u Siriji i Iraku

Vijesti 17. jan 202213:33 > 14:28 2 komentara
Sud BiH/Detektor.ba

Sud Bosne i Hercegovine je prvostepenom presudom oslobodio Senu Hamzabegović optužbi za finansiranje terorističkih aktivnosti, odnosno za prikupljanje i pružanje finansijske pomoći za državljane BiH koji su boravili na stranim ratištima Sirije i Iraka.

Hamzabegović je oslobođena krivnje da je u periodu od 2013. do 2018. godine učestvovala u prikupljanju i pružanju finansijske pomoći za državljane BiH koji su boravili na stranim ratištima Sirije i Iraka, iako je znala da se navedene osobe bore na strani oružanih snaga takozvanog ISIL-a, uključujući “Jahbet al-Nusra”, “Al-Nusrah Front” i druge formacije koje su proglašene terorističkim organizacijama.

Više puta putovala u Siriju

Prema navodima optužnice, Hamzabegović je u više navrata putovala u Siriju, znajući da se tamo nalazi njen suprug Muradif Hamzabegović, koji je zajedno s drugim državljanima BiH učestvovao u terorističkim aktivnostima, te da dobijeni novac koristi za finansiranje tih aktivnosti, u više navrata osiguravala oko 230.000 konvertibilnih maraka (KM) putem transakcijskih računa u valutama EURO, KM i CHF, koje je predavala suprugu.

Presudom, koju je izrekao predsjedavajući Sudskog vijeća Branko Perić, optuženoj su ukinute mjere zabrane koje su joj određene u novembru 2021., kada je puštena iz pritvora, te joj je vraćen pasoš, a oslobođena je nadoknade sudskih troškova.

Sudija Perić je u kratkom obrazloženju presude kazao da je ključna činjenica bila da li je optužena znala za šta se koristi novac koji je podizala i koji je završavao kod njenog supruga.

“Ovdje imamo slučaj da se radi o supruzi koja raspolože suprugovim novcem na osnovu punomoći, a koji potiče od eksproprijacije nekretnina. Nije imala saznanja da će novac koji je završio kod Muradifa Hamzabegovića biti korišten za finansiranje terorističkih aktivnosti”, rekao je sudija Perić.

Ostavljala novac tamo gdje joj je suprug rekao

Prema njegovim riječima, optužena je sama priznala da je novac ostavljala na mjesta za koja joj je Muradif govorio da to učini, kao pod tepihom u teretani, a potom su novac preuzimala treća lica i odnosila Hamzabegoviću, te da bi ova činjenica mogla biti od značaja u slučaju da je optužena znala za šta se novac koristi.

Po ocjeni Vijeća, kako je kazao Perić, nije dokazana teza Tužilaštva koja stoji u činjeničnom opisu optužnice, da se radilo o “prikupljanju” sredstava.

“Nema nikakvih indicija da se optužena bavila podrškom ekstremističkim grupama da bi se iz toga mogao izvući motiv za ovo krivično djelo. (…) Da je skupljala donacije i novac od trećih lica, onda bi se moglo govoriti o prikupljanju sredstava”, rekao je sudija Perić.

On je kazao da je na početku procesa bila zanimljiva činjenica da je Odbrana priznala da je optužena u tri navrata išla suprugu u Siriju i da je imala punomoć od supruga da raspolaže novcem nastalim eksproprijacijom nekretnina.

Nesporno je, rekao je sudija Perić, da je Muradif Hamzabegović boravio u Siriji i, da je i tamo kupovao nekretnine, što su potvrdili i svjedoci, a to je bilo prvo što je trebalo utvrditi, odnosno da je Muradif pripadnik ISIL-a, ali je ostalo nedokazano da je optužena prikupljala novac i da je znala da će biti korišten za finansiranje terorističkih aktivnosti.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare