Šeranić za N1: Od sutra masovnija vakcinacija u Republici Srpskoj

Vijesti 05. mar 202117:20 > 20:21 1 komentar

Alen Šeranić, ministar zdravlja Republike Srpske, najavio je danas za N1 da Republika Srpska od sutra počinje masovniju vakcinaciju.

On je istakao da građani moraju više poštovati mjere kako bi se epidemiološka situacija stavila pod kontrolu.

”Kada govorimo o sezoni skijanja, ako uzmete podatke koje smo gledali od perioda najvećeg broja zaraženih lica, od novembra, imali smo konstatan pad sve do prve sedmice marte. Bila je sezona skijanja i nije bilo povećanja broja lica koja su bila zaražena. Kretanje stanovništva je moglo dovesti do rasta, jer je veći broj lica koja se kreću i više komuniciraju. U lokalnim zajednicama evidentno je da vidimo porast incidence u Banjaluci za skoro duplo te porast u okolini samog Sarajeva. S obzirom na blizinu i prlivanje epidemije iz jednog grada u drugi”, rekao je Šeranić.

”Definitivno se malo uspavali na nivoui lokalne zajednice i definitivno se to mora promijeniti”, dodao je ministar.

Prema njegovim riječima, masovnija vakcinacija u ovom bh. entitetu počinje sutra.

”20.000 doza ruske vakcine je stiglo prošle ili ove sedmice, sljedeće sdmice imamo najavu za sljedeći 20.000 doza. Sugerisano je da kontinuirano sedmično dobijamo veće količine vakcine. Mi sutra već ulazimo u masovniju vakcinaciju”, istakao je gost N1.

Podsjećamo, posljednjih dana u Bosni i Hercegovini značajno je pogoršana epidemiološka situacija. Broj zaraženih je u porastu, a u nekim dijelovima države već su uvedene oštrije mjere zabrane.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare