Stabilna situacija u RS, nema prostora za strah od poplava

Vijesti 16. sep 202413:09 0 komentara
N1

Strah od poplava ne treba da postoji, uvjeravaju nadležni iako su vodostaji pojedinih rijeka u blagom porastu.

U najvećem rastu prethodnih dana bila je rijeka Sava u Gradišci čiji je vodostaj prema posljednjim mjerenjima iznosio 360 centimetara iznad normale. Rast se bilježi od jednog do dva cm po satu što je bolja situacija u odnosu na juče. Tendencija rasta očekuje se narednih dana, ali za jedan metar.

N1

Vanredna situacija proglašava se ukoliko vodostaj bude 700 centimetara, iznad normale.

“Opasnost od većih poplava ne postoji, pratimo vodostaj, imamo dovoljno opreme ukoliko dođe do neželjenog scenarija. Strah kod građana ne treba da postoji. Tek ako Sava pređe 800 centimetara onda možemo očekivati plavljenje”, rekao je Slobodan Knežević, šef Odsjeka civilne zaštite Gradiška.

Knežević ističe problem na magistralnom putu Gradiška – Kozarska Dubica u mjestu Gašnica gdje nema adekvatnog nasipa.

“Urađeno je posljednje tri godine pojedine stvari, no, to je konstantan problem koji imamo gdje dođe do pravljenja tog područja što bi trebalo riješiti”, ističe Kneževič

N1
N1
N1

Građani Gradiške kako tvrde nisu u strahu jer većih poplava u urbanom dijelu grada nije bilo, no mještani prigradskih naselja zbog ranijih loših iskustava sa poplavama pod budnim okom posmatrali su vodostaj rijeka.

U prilog ne ide kiša koja je najavljena i narednih dana. ali slabijeg intenziteta. Vodostaj rijeka raste i zbog situacija u Hrvatskoj i Sloveniji, s obzirom na to da se Sava u Zagrebu izlila iz svog korita. No, situacija je trenutno stabilna kako pišu hrvatski mediji.

Novi vodeni val moguć je u narednim danima u Hrvatskoj i Sloveniji zbog cjelokupne situacija sa poplavama u Evropi.

Nadležni uvjeravaju da do većih poplava u Republici Srpskoj neće doći.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!