Sivro: Osoba koja je napala Fortu nije član nijednog od osam sindikata

Vijesti 14. dec 202212:34 0 komentara
N1/F.Z.

Ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo danas je održan mirni protestni skup na kojem je preko 2000 radnika iz osam sindikalnih organizacija. Tražili su povećanje plata u 2023. godini i isplatu jednokratne pomoći radnicima u iznosu od 1080 KM.

“Na skupu se nenajavljen pojavio premijer Edin Forto, koji je pitao da li organizatori žele da se obrati radnicima. Nakon što su ga radnici izviždali, napustio je skup. Jedna osoba koja je samoinicijativno došla na skup i ista nije član niti jednog od osam sindikata (podaci poznati policiji), verbalno je vrijeđala premijera KS i pokušala da ga fizički napadne, ali je brzom reakcijom redara i policije, fizički kontakt spriječen”, naveo je Suadin Sivro, predsjednik Koordinacije sindikata SSSBiH Kantona Sarajevo koji primaju plaću iz Budžeta Kantona Sarajevo, Fonda zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo i komunalne privrede Kantona Sarajevo.

Protesti ispred Vlade KS: Jedan od demonstranata fizički nasrnuo na Edina Fortu

“Radnici u socijalnoj zaštiti su i sami dovedeni u stanje socijalne potrebe”,”Tražimo dostojanstvene plaće”, “Dosta smo vas čekali, dosta smo tolerisali, tražimo povećanje osnovice!” – samo su neke od poruka koje su radnici uputili Vladi Kantona Sarajevo.

Forto je rekao medijima kako Vlada KS, u ovom trenutku, nije u mogućnosti da isplati jednokratne naknade.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!