Sjaj i glamur u Banjaluci samo za Novu godinu: Protestuju taksisti, poljoprivrednici, kasne plate i subvencije

Vijesti 03. jan 202419:22 1 komentar

Banjalučki taksisti, poljoprivrednici, roditelji djece sa poteškoćama u razvoju ovih dana svoje traže na ulici, ispred Gradske uprave. Sjednica nema, ponestalo je novca u i gradskoj kasi, pa se kasni sa plaćama, isplatom naknada, subvencija, invalidnina. Ipak, gradonačelnik im obećava pomoć.

Majke Ivona i Danijela svoja prava traže na ulici. Isplata invalidnine njihovoj djeci kasni već mjesec dana. Kažu, pitanje je egzistencije

“Muž radi pa nekako na taj način uspijevamo sklopiti kraj sa krajem, s tim što plaćamo i kiriju, podstanari smo i znate uvijek je teško kada ona sredstva koja vi očekujete na svom računu do određenog datuma njih nema i nekako je to uvijek onda problem”, kaže roditelj djeteta sa poteškoćama u razvoju.

“Puno roditelja živi od tog novca, neko ko ima sreću pa je zaposlen, pa može nekako da se snađe ali šta ćemo sa roditeljima koji ne rade, koji žive samo od tog iznosa, a taj iznos vam je otprilike negdje oko 400 maraka na nekom mjesečnom nivou”, dodaje drugi roditelj.

Za to vrijeme, Banjaluka je postala bogatija za kružne tokove i jednosmjerni saobraćaj. Kroz njih su danas “defilovali” i banjalučki taksisti. U koloni uz sirene traže vraćanje oduzetih taxi stajališta. Tlzv. “Saobraćajna revolucija” uzela im je tvrde posao.

“Ne samo stajališta, problem su i licence, tea table, pregovarali smo maltene cijelu prošlu godinu što se tiče toga, tu se mora uključiti i ministarstvo saobraćaja i što se tiče novog pravilnika o registraciji vozila jer mi ne možemo sa tea tablama da pređemo u Hrvatsku”, kažu iz Udruženja Banjaluka Taxi.

A istom trasom prodefilovali su uoči Nove godine i “traktorisri. Njih 50. U koloni. Kao novogodišnji poklon gradonačelniku. Tvrde, dva mjeseca kasne isplate subvencija.

“Došao sam ovdje da tražim svoja prava”, kaže Manojle Dojcinovic, poljoprivrednik

Nema para, ali nema ni dogovora. Gradonačelnik traži kredit za isplatu dugova. Odbornici ga ne odobravaju i pitaju gdje su pare? Skupštinske klupe većinom su prazne.

“Zar je važno ko je kriv, zar je važno ko je kriv, važno je da se pronađe rješenje, ja sam predložio rješenje i očekujem u tom pravcu da se rješenje pronađe još jednom pozivam ljude da zakažu sjednicu”, kaže gradonacelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Nakon novogodišnje euforije, nakit će zamijeniti đubrivo ispred zgrade GU Banjaluka kako to najavljuju poljoprivrednici. Turiste zamijenit će roditelji djece sa poteškoćama u razvoju, a grad će ostati bez taxi i javnog prevoza. Sjaj i glamur ostaje samo u novogodišnjoj noći.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare