Sjeća li se država mladih samo 12. avgusta, ili ih se ni tada ne sjeća?

Vijesti 12. aug 202118:54 1 komentar
N1

Svaka druga mlada osoba bi zbog posla napustila Bosnu i Hercegovinu, rezultati su ankete koju su sprovele krovne organizacije mladih u državi povodom Dana mladih koji se obilježava danas. Pored nezaposlenosti koja iznosi preko 60 posto, mladi se suočavaju i s neusklađenostima obrazovnog sistema s tržištem rada, nesigurnošću radnih mjesta, posljedicama pandemije, korupcijom i nepotizmom.

Pored brojnih izazova s kojima se susreću mladi u BiH, kao gorući, navode nezaposlenost. Više od 50 posto njih napustilo bi državu radi pronalaska posla. Takođe, ankete pokazuju i da 88,5 posto mladih osoba nema povjerenja u državne institucije. A, odlaze, upravo zbog toga što sistemska rješenja ne vide.

Pokušavao sam par puta da odem i da znam njemački ‘perfekt’, ali mi se nešto nije dalo. Lijepo je otići, vidjeti, a ko lijepo zaradi i ostaće jer tamo brzo prolaze dani, brzo se i vrate ovamo. Dođu ovdje, vide kakvo je stanje i šta se radi i brže-bolje se vrate”, kazao je Dželil Đerlek.

S druge strane, veoma su rijetki, ali postoje i oni koji bi se, ipak, vratili.

Mi živimo u Americi, ali ja hoću da se vratim i da živim ovdje za pet godina”, istakao je Ahmed Ibišević. Na naše pitanje zašto želi da se vrati, odgovara kako mu je tu familija, odnosno da su “svi tu” i da želi da bude s njima.

Pa, isto što on kaže. Lijepo nam je ovdje. Dođeš ovdje, svi su vani, svi uživaju. Lijepo nam je to. Kod nas to nema tako”, rekao je Admir Đogić.

Problematično je što ne postoje tačni podaci o tome koliko je mladih posljednjih godina napustilo državu, što je i više nego jasan pokazatelj toga koliko mladi, ustvari, interesuju državu. Procjene omladinskih organizacija pokazuju da se njihov odlazak slikovito može uporediti sa, otprilike, tri grada srednje veličine.

Mislim da se trebamo zapitati kao društvo o tome da svaka mlada osoba ima i neki svoj broj, pa ako nam je to važno, da gledamo i ekonomski, onda možemo i tako posmatrati. Za sve ono što smo uložili u neku mladu osobu, u njeno obrazovanje, školovanje i, generalno, u život, sve je to naš trošak u momentu kad ona odluči da trajno napusti državu”, istakao je Nedim Alibegović, generalni sekretar Vijeća mladih FBiH.

U Mostaru će od 16. do 20. avgusta biti održan forum koji za cilj ima, upravo, osnaživanje mladih i razvoj njihovih kapaciteta.

Forum će se baviti temama kao što je aktivizam, liderstvo, mladi jer su to, zaista, teme o kojima se može dugo pričati i o kojima bi mladi trebalo da znaju i da uče, jer, zapravo, kroz aktivizam i liderstvo, oni mogu da budu promjena u svojim lokalnim zajednicama”, naveo je Eldar Abaz, projektni asistent Global Analitike.

U Omladinskom savjetu Republike Srpske navode da su najveći izazovi s kojima se suočavaju mlade osobe izbor visokoškolske ustanove na kojoj žele da nastave školovanje, zaposlenje u oblasti koja ih interesuje, ali i potreba za stambenim zbrinjavanjem:

To nastojimo prevazići izradom nove Omladinske politike Republike Srpske za period od 2021. do 2025. godine, kojom ćemo još više nastojati da obezbijedimo veća sredstva za stambeno zbrinjavanje mladih, mladih bračnih parova i podržati mlade u realizaciji njihovih potreba i ideja”.

Sjeća li se država mladih samo 12. avgusta, ili ih se ni tada ne sjeća? Hoće li konačno učiniti nešto kako bi ih spriječila da ne napuste svoju državu, ili će i dalje činiti sve kako bi ih otjerali u neku drugu koja će ih više cijeniti?

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare